Waarom het slim kan zijn om je badkamer te verplaatsen (en hoe je dat best aanpakt)
Boswachter Johan en fietsenmaker Syl hebben uiteenlopende voorkeuren. Hoe krijg je die verenigd in een harmonieuze badkamer, die bovendien op een nieuwe plek in de woning geïnstalleerd wordt? Architecte Kelly Claessens weet raad.
De nieuwe stek van boswachter Johan, fietsenmaker Syl en hun nieuw samengesteld gezin moet aan uiteenlopende eisen voldoen. Johan voelt zich het meest op zijn gemak in de natuur, Syl is meer een stedelijk type. Stijlen mixen mag, en dus creëert architecte Kelly Claessens een badkamer met veel licht hout én een dosis stedelijke glamour dankzij het kraanwerk in Brushed Champagne Gold. Maar eerst is er een grondige renovatie nodig, want de oude badkamer zat op een onhandige plek in de woning.
Hoe vind je de beste plaats voor een badkamer in je woning?
Het is slim om op voorhand goed na te denken waar je de badkamer wil plaatsen. Een badkamer op het gelijkvloers heeft in bepaalde omstandigheden zeker zijn voordelen. Als je minder goed ter been bent bijvoorbeeld, of als je vaak vuil en modderig thuiskomt, zoals na het sporten.
Maar een badkamer op een hogere verdieping geniet toch meestal de voorkeur. Zo creëer je meer ruimte op het gelijkvloers. Je hebt ook meer privacy als er gasten zijn. Een goede vuistregel is dat de badkamer best op dezelfde verdieping zit als de slaapkamers, zoals in de nieuwe woning van Bart en Syl. Op zoek naar de meest praktische oplossing? Dan is de ruimte boven de keuken ideaal, dicht bij de bestaande afvoer- en waterleidingen.
Waarop letten bij het verplaatsen van een badkamer?
Een badkamer op een andere plek in de woning installeren, vergt wel wat planning en breekwerk. Je haalt er dus best een goede loodgieter bij. Bij een grondige renovatie kan je de aan- en afvoerleidingen mooi laten wegwerken en een inloopdouche installeren. Voorzie ook voldoende ventilatie. Als er een klein raam in de ruimte zit, overweeg dan om een groter exemplaar te laten installeren voor een gevoel van ruimte en luxe. En hou bij de aanpassingen aan de elektrische installatie rekening met de regels voor natte ruimtes.
Badkamer met uitzicht
De nieuwe badkamer van Syl en Johan is een pareltje. Liggend in de Luca Vares Rosala badkuip kijk je recht de mooie tuin in. En zoals beloofd heeft architecte Kelly die natuurlijke rust die Johan zoekt aangevuld met meer stedelijke elementen waar Syl van houdt. Voor de badkamermeubelen koos Kelly voor het model Balmani Mitra. Hout is hot in de badkamer en wees gerust: met de kwalitatieve houtvarianten die je bij X²O vindt, hoef je je geen zorgen te maken over een spatje water. Notelaar, teak, fineer en eik geven een unieke uitstraling aan je badkamer en zijn goed voor jarenlang badkamerplezier.
Elke dag champagne
Dé blikvanger in de badkamer is het kraanwerk in Brushed Champagne Gold. Een favorietje van Kelly, en vanaf nu ook van Johan, Syl en haar dochters. Syl is meteen enthousiast: “Hoe mooi! De combinatie van die kranen, de handdoekrekken, de lampjes, … Heel tof. De inloopdouche is prachtig, echt de max. En veel minder extravagant dan ik had verwacht. Binnen tien jaar ga ik dat nog mooi vinden.” “Ik heb graag eenvoud, ik zie dat supergraag”, vult een glunderende Johan aan.
Je zag deze kleur misschien al in de betere hotels, maar ze komt nu binnen ieders bereik. Ga voor een complete champagne makeover en rust je wastafel, bad en douche uit met dit kraanwerk voor een instant glamourgevoel. Het kraanwerk van Blaufoss is trouwens niet het eerste het beste. De kranen zijn afgewerkt met een unieke krasbestendige en ijzersterke coating. Bovendien zorgt de “Brushed” of geborstelde afwerking ervoor dat je niet snel vlekken ziet op het materiaal.
Zuinig met energie
In een tijd waarin water schaars is en energie duur, is het vanzelfsprekend om daar bewust mee om te springen, maar wel liefst zonder aan comfort in te boeten. Een belangrijk aandachtspunt, zeker voor een gezin van vier met tieners die graag lang onder de douche staan. Ook daar is aan gedacht: alle kranen geven een lekkere straal, maar met een laag waterverbruik. Zo verbruik je minder water en energie zonder een spatje douchepret te verliezen.