Zo kies je een nieuwe garagepoort

Wil je een bestaande garagepoort vervangen of plan je een nieuwbouw met een inpandige garage? Wij helpen je de juiste keuze te maken.

Energie

Natuurlijk wil je vooral een garagepoort die mooi matcht bij je woning, maar met de energierprijzen van tegenwoordig en de strenge EPB-eisen heb je nog een extra argument om de oude poort te vervangen. Met een goed geïsoleerde poort zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte uit de woning ontsnapt. Zo help je ook het energiepeil van je woning te verhogen, zorg je voor minder verbruik én een meerwaarde bij verkoop.

Kantelpoort

De kantelpoort is dé klassieker onder de garagepoorten. Dit type is ook wat goedkoper dan de sectionaalpoorten. Kantelpoorten bestaan tegenwoordig in alle soorten uitvoeringen, bijvoorbeeld bezet met fraai hout of in een kleur aangepast aan je buitenschrijnwerk. Het grote nadeel van een kantelpoort is dat die wel wat plaats innneemt bij het openen. Is je garage voldoende diep en je auto niet te lang, dan kan een kantelpoort een prima oplossing zijn.

Sectionaalpoort

Een sectionaalpoort bestaat uit een aantal panelen die verticaal oprollen. Een alternatief is de horizontale of zijdelingse sectionaalpoort. Het grote voordeel van sectionaalpoorten is hun plaatsbesparend design. Er is geen extra ruimte nodig achter de auto zoals bij de kantelpoort. Ze bieden ook een grotere doorrijhoogte en -breedte dan kantelpoorten. De beste isolatiewaarden vind je onder de dubbelwandige sectionaalpoorten.

Nog minder ruimte beschikbaar? Dan kan een rolpoort de oplossing bieden. Die bestaat uit nog smallere lamellen, zoals bij een rolluik.

Beglaasde poort

Heel populair bij brandweerkazernes, maar je ziet ze ook occasioneel wel eens in het straatbeeld verschijnen. Poorten met aluminium raamkaders zijn eigenlijk een speciaal soort verticale sectionaalpoort. Ze bieden een esthetische meerwaarde en ze laten daglicht in de garage binnenstromen. De indiscrete blikken van voorbijgangers moet je erbij nemen, maar misschien vind je het stiekem wel leuk dat ze je binnenstaande bolide bewonderen?

Vleugeldeuren

Niet zo’n fan van oprollende of kantelende systemen? Dan kan je ook kiezen voor vleugeldeuren. Ofwel twee symmetrische deuren of één grote en een kleiner deurtje, bijvoorbeeld handig als enkel de fiets binnen of buiten moet (ook in sectionaalpoorten zijn trouwens deuren mogelijk). Het grote voordeel van naar buiten openende vleugeldeuren is dat ze helemaal geen ruimte innemen aan de binnenkant, dus ideaal voor oudere, wat krappe garages.

Automatisering

Als je een sectionaalpoort of kantelpoort kiest, ga dan meteen voor een model met motor. Dan hoef je je auto niet uit om de poort te openen, maar rij je gewoon binnen na een druk op de knop van de afstandsbediening of gewoon via de app op de smartphone. Kwaliteitspoorten beschikken over geavanceerde systemen die ervoor zorgen dat niemand de radiosignalen kan kopiëren om de poort te openen.