Een betaalbare nieuwbouwwoning? Moet kunnen!
Dromen van een betaalbare nieuwe woning is één ding, maar kan je ze ook realiseren binnen jouw budget? Bouwen is immers duur, en een bestaand huis kopen waar je meteen in kunt trekken lijkt vaak een meer betaalbaarde optie. Toch zijn er ook heel wat mogelijkheden om je nieuwbouwdroom alsnog waar te maken. Een overzicht.
Toegegeven, een bestaande woning kan ontzettend charmant zijn. Met een bouwstijl of interieurelementen die je met een nieuwbouw niet kunt evenaren. Met een doorleefd gevoel ook: je leeft op een plek met een verleden.
Keerzijde is dat je soms nog lang en/of in fases moet renoveren, dat je daarbij vaker wel dan niet op onvoorziene problemen stoot, en dat het eindresultaat energetisch en bouwtechnisch bijna altijd minder goed scoort dan een nieuwbouw. Op die manier heeft je charmante oude woning op het einde van de rit mogelijk meer geld gekost dan een nieuwe.
Klaar voor 2050
Nee dan, een nieuwbouw. Eens die klaar is, zit je meteen goed voor vele jaren. Een gaatje boren om een kader op te hangen of hier en daar een nieuw likje verf geven zijn zowat de grootste werken die je nog voor de boeg hebt. En het belangrijkste: je woonst is klaar voor de toekomst. Met een E-peil dat met gemak de norm van 2050 haalt, en vaak zelfs nog een stuk beter scoort dan dat. Wat meteen ook betekent dat je energiekosten een stuk lager zullen liggen. Je hogere initiële kosten begin je zo vanaf dag één terug te verdienen.
Bouwgrond
De kosten van je project onder controle houden, begint al bij de aankoop van de grond. Goed uitkijken is de boodschap, en keuzes maken. Zo zijn gronden in perifere gebieden goedkoper dan die in of in de buurt van centrumsteden. En ook een grond voor een gesloten bebouwing kost vaak minder. Maar reken je niet te snel rijk, want bij de geafficheerde prijs komen nog kosten, zoals registratierechten, aktekosten, ereloon van de notaris… Een en ander kan algauw oplopen tot 15 procent bovenop het aankoopbedrag.
Sleutel-op-de-deur
Eindelijk kan je beginnen te bouwen. Een manier om de kosten te drukken, kan zijn om sleutel-op-de-deur te bouwen of een woning in een nieuwbouwproject te kopen. Je betaalt misschien enerzijds wat extra doordat de firma waarmee je in zee gaat je ontzorgt door het project helemaal op te volgen. Maar anderzijds kunnen zij de kosten vaak fel drukken doordat ze met standaardwoningen werken en ze door hun volume materiaalprijzen kunnen afdwingen waar je als particulier alleen maar van kan dromen.
Woonmodule
Zo’n standaardwoning is meteen ook het grote nadeel van deze manier van bouwen: je eigen droomwoonst ontwerpen zit er niet in. Al heb je in de meeste formules wel enige keuze op het gebied van afwerking, materialen, keuken en badkamer en dergelijke. Een erg gelijkende formule is modulair bouwen: je koopt een standaard woonmodule – ook hier weer met enkele persoonlijke keuzemogelijkheden – die je naar believen kunt uitbreiden met extra modules. Het grote voordeel is dat de modules grotendeels in het atelier kunnen worden gemaakt, en dan erg snel op het terrein worden gemonteerd.
Architect en aannemer
Wie liever op de klassieke manier werkt, met een zelfgekozen architect en aannemer(s), hoeft niet te wanhopen. Integendeel, misschien liggen hier wel de grootste kansen om de kosten van je project te drukken. Zoek om te beginnen een architect en aannemer(s) die bereid zijn om ver met je mee te denken. Om een woning te ontwerpen en te bouwen die betaalbaar en toch kwalitatief is. En hou daarbij zeker de volgende principes in de gaten.
Compact en simpel
Bouw om te beginnen zo compact mogelijk. Een goed ontworpen kleine woning kan verrassend ruim aanvoelen. Hou het volume ook simpel: uitbouwen, erkers, dakkapellen en afwijkende vormen kunnen mooi ogen, maar kosten meer aan materiaal, zijn moeilijker te bouwen en verhogen het risico op koudebruggen. Recht op recht is veel makkelijker en efficiënter. Maak je ramen niet te groot en kies voor standaardmaten.
Materialen en technieken
Kies voor degelijke maar niet luxueuze materialen, en durf voor ongewone keuzes te gaan: onbezette snelbouwstenen of zichtbare OSB-platen kunnen een verrassend mooi effect geven. Werken met eenvoudige standaardmaterialen biedt ook nog eens het voordeel dat je eventueel veel zelf kunt doen. Ga ten slotte voor een simpele maar kwaliteitsvolle keuken en badkamer. En zorg ervoor dat die beide ruimtes dicht bij elkaar liggen, zodat alle technieken op een logische, efficiënte plek in huis gebundeld zijn en je flink kunt besparen op materialen en installatie-uren.