Zo kies je de juiste raamdecoratie voor je woning

Als je op zoek gaat naar raamdecoratie zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoe te kiezen? Raamdecoratie-expert Tina van Thiry Paints in Rillaar toont hoe je met de juiste vragen snel uitkomt bij het product dat bij jouw wensen past.

“Wanneer je op zoek bent naar raamdecoratie, vraag je je best eerst af waarvoor je ze wilt gebruiken”, zegt Tina. “Moet de raamdecoratie vooral voor privacy zorgen en afscherming van zonlicht of dient ze om te verduisteren? Of zoek je naar een combinatie van de twee?”

Voor elk van deze vragen kan een specifieke soort raamdecoratie de beste oplossing bieden. Niet helemaal vertrouwd met de terminologie van raamdecoratie? Onderaan dit artikel vind je een handig overzicht van de drie belangrijkste soorten raamdecoratie.

Raamdecoratie om het zonlicht te temperen

Tina: “Voor de leefruimte en het thuiskantoor kiezen mensen meestal raamdecoratie die dient om het zonlicht te temperen. Op zonnige dagen kan zonlicht op een computer- of tv-scherm vervelend zijn. Dan is transparante raamdecoratie handig omdat ze de felheid van het zonlicht vermindert maar de ruimte niet verduistert. In dit geval grijpen we vooral naar harde raamdecoratie (zie kader). Je kan ook opteren voor stoffen jaloezieën zoals Silhouette Shades® of Illusion® of een dubbel rolgordijn. Deze soorten raamdecoratie zijn transparant als ze openstaan, maar geven toch dat tikkeltje meer verduistering wanneer er fel daglicht is dat stoort op beeldschermen.”

Privacy met transparante raamdecoratie

“Wil je inkijk van voorbijgangers tegengaan, dan kies je best voor een transparante raamdecoratie die het daglicht doorlaat maar de inkijk afschermt”, zegt Tina. Ook in dit geval zijn stoffen jaloezieën een mogelijke oplossing omdat ze transparant zijn als ze open staan, maar ook geschikt om te verduisteren. Duo- of plisségordijnen zijn eveneens heel geschikt omdat ze vaak in meer transparantere stoffen worden uitgevoerd. En ook een transparant vouwgordijn of sluitgordijn zijn goede opties.

Complete verduistering

“In de slaapkamer is verduistering voor veel mensen een must”, weet Tina. “Daar kies je best voor overgordijnen of rolgordijnen in een verduisterende stof. Je kan trouwens transparante en verduisterende raamdecoratie perfect met elkaar combineren. Ook nuttig om weten: heel wat raamdecoratie kan je tegenwoordig met een afstandsbediening of een app op je smartphone openen en sluiten.”

Past elk type raamdecoratie op elk raam?

Tina: “Toch niet. Bij een draai/kip-raam spreken we over een systeem van raamdecoratie dat op de dag wordt geplaatst – boven de raamopening dus. Tegenwoordig wordt die zelfs vaak in of net onder het plafond gehangen. Alle soorten raamdecoratie zijn hier mogelijk – je hebt alleen voldoende ruimte nodig boven je raamopening om het systeem aan op te hangen.”


Hoeveel ruimte heb ik minimaal nodig boven mijn raam?

“Reken voor de kleinste systemen op minimaal 10 centimeter. Is er minder plaats, dan kan je kiezen voor een plissé- of duogordijn of horizontale jaloezieën die tussen de glaslatten worden geplaatst. Bij een vast raam kan je raamdecoratie net zoals bij een draai/kip-raam boven het raamgat hangen maar je kan er ook voor kiezen om het in de dag te hangen.”

SOS raam: ken je de drie soorten raamdecoratie?

 1. Harde raamdecoratie
  • Verticale of horizontale jaloezieën (lamellen) in hout of aluminium.
  • Gewone of dubbele rolgordijnen (met een combinatie van doorschijnende en niet-doorschijnende stroken).
  • Duo of plissé rolgordijnen: symmetrisch gevouwen systemen die als een soort harmonica in elkaar vouwen met minimale lichtkieren.
 2. Zachte raamdecoratie
  • Sluitgordijnen of overgordijnen.
  • Vouwgordijnen: sluiten van boven naar beneden of omgekeerd.
 3. Stoffen jaloezieën
  • Diaz ontwikkelde Illusion®: verticale, stoffen jaloezieën die de perfecte combinatie zijn van de gezellige look van een overgordijn en de functionaliteit van een verticale jaloezie.
  Silhouette Shades® van Luxaflex zijn zachte horizontale stoffen lamellen, die lijken te zweven tussen doorschijnend voile.
Vraag snel je persoonlijk advies over raamdecoratie aan.