Welke vloer moet je kiezen? De voor- en nadelen elke vloertype
Wie vandaag een vloer moet kiezen, zal versteld staan van de brede waaier aan opties. Advies inwinnen van een professional is absoluut aan te raden, maar wij zetten hier alvast de voor- en nadelen van de belangrijkste vloertypes op een rij.
Houten vloer
Als het om de voor- en nadelen van de belangrijkste vloertypes gaat, hoeven we je over houtvloeren waarschijnlijk nog maar weinig uit te leggen. Zowel plankenvloer als parket stralen tijdloze klasse uit, is natuurlijk en daarom ook uniek. Ze bieden een zekere variatie in kleurtint en patroon. Visgraatparket is vandaag opnieuw heel populair. Een houten vloer is echter ook kwetsbaar, moeilijker in onderhoud en meestal ook een van de duurdere opties.
Laminaatvloer
Laminaat is een kleurvaster en vochtbestendiger alternatief voor de houten vloer. Het is beschikbaar in een breed aanbod van stijlen, designs en prijsklassen. Ook hier toont het visgraatpatroon zich momenteel terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Laminaatvloeren zijn vrij makkelijk zelf te plaatsen. Bij beschadiging laten ze zich echter meestal minder makkelijk herstellen dan echte houten vloeren, en ze zijn ook minder geluiddempend.
Pvc-vloer
Een pvc-vloer heeft de look (en daarmee vaak ook de uitstraling) van hout, beton, natuursteen of ander materiaal. Het is hygiënisch, vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop. Als je een handige klusser bent met kennis van zaken, kun je het zelf plaatsen. Dankzij een energie-efficiënte samenwerking met vloerverwarming is het ook nog eens duurzaam. Het enige échte nadeel? Een overtuigende imitatie blijft voor sommigen uiteindelijk altijd ‘maar een imitatie’.
Tegels
Er bestaan immens veel tegelvarianten, maar we houden het bij de twee populairste: keramische en natuursteen. Beide hebben geen moeite met vloerverwarming en scoren uitstekend als het aankomt op slijtvastheid. Keramische tegels vind je in nagenoeg alle mogelijke kleuren, patronen en prijsklassen. De tegel in natuursteen heeft een zeker cachet, maar beperkt je in kleuropties, is meestal duurder en is in onbehandelde vorm ook gevoeliger voor licht, vet en water.
Betonvloer
De betonvloer geeft je een naadloze look in gelijk welke kleur. Vuil is minder snel zichtbaar en tegelijk makkelijker weg te wassen. Vloerverwarming is absoluut een optie, maar weet wel dat temperatuurschommelingen een betonvloer kunnen doen uitzetten. Bij grotere oppervlakken (meer dan 40 m²) vangt men dat op met uitzettingsvoegen. Beton vraagt ook een minimumdikte van 10 cm. De kwetsbaarheid voor vetvlekken kan verholpen worden met een beschermlaag (die je om de zoveel jaar moet vervangen).
Epoxy
Een vloer in epoxy is een zogenaamde gietvloer, dus naadloos. Epoxy is hard, slijtvast, makkelijk te reinigen en vloeistofdicht. Je kunt het krijgen in vrijwel elke kleur. Wil je een hoogglanzende afwerking? Dat kan ook. Epoxy is goedkoper dan polyurethaan, maar vraagt een stabiele ondergrond om kans op scheuren te voorkomen. Vloerverwarming en epoxyvloeren gaan helaas niet samen. Epoxy durft soms te verkleuren onder zonlicht, wat gedeeltelijk op te vangen is met een beschermlaag.
Polyurethaan
Polyurethaan – die andere populaire naadloze gietvloer – is dankzij zijn grotere elasticiteit minder scheurgevoelig dan epoxy. Als je opteert voor een kwalitatief hoogstaande toplaag is het ook krasbestendiger, al blijft het opletten met (schurend) zand. En het is vloeistofdicht. Een vloer in polyurethaan is duurder dan eentje in epoxy en het plaatsen (gieten dus) duurt ook iets langer omdat de vier tot vijf verschillende lagen telkens moeten drogen. Reken hiervoor vier tot vijf dagen. Opgelet: een polyurethaanvloer is erg glad als hij nat is!
De troffelvloer
De troffelvloer is een relatieve nieuwkomer. Die combineert epoxy of polyurethaan met zand, bedekt door een vochtdichte bovenlaag in een matte of zacht glanzende afwerking. In tegenstelling tot een expoxyvloer is de troffelvloer wél geschikt voor vloerverwarming. Hij is verder nog sterk en makkelijk te reinigen, heel krasbestendig, slipvast en geluiddempend. Het meest aangehaalde nadeel: de troffelvloer oogt voor sommigen te industrieel, te bruut en te saai. Het plaatsen vraagt ook meer werk dan een gietvloer.