Welke kamerplanten passen het best bij jou?
Kamerplanten zijn geweldig. Ze brengen een stukje natuur, groen en soms zelfs bloemen in huis. Ze helpen de lucht te zuiveren en verhogen de luchtvochtigheid. Je wordt er blij en rustig van. Maar een plant in huis kan ook tegenvallen: hij droogt uit of sterft af, je huisdier wordt er ziek van… Hoe kies je de plant die het best bij jou en een bepaalde ruimte past en waar moet je nog rekening mee houden? En vooral: hoe hou je een kamerplant gezond?
Ik beken: ik heb in mijn leven al heel wat kamerplanten laten sterven. Ik zette ze op de verkeerde plek of kocht de verkeerde plant. Ik ging voor planten die veel onderhoud nodig hadden, terwijl ze bij mij thuis al blij mogen zijn dat ze één keer om de twee weken water krijgen. Maar sinds een paar jaar heb ik een aantal planten die het ook bij mij uithouden, die groeien en de indruk geven gezond te zijn. Als ik het kan, dan kan iedereen het. Maar wat is dan wel de truc? Vijf vragen om kamerplanten een lang leven te geven.
1. Wat voor plantenmens ben je?
Omdat planten niet zelf naar de kraan kunnen lopen en niet kunnen miauwen of blaffen als ze honger hebben, zijn ze volledig aan jou overgeleverd. Dus de eerste vraag is: ben je iemand met groene vingers of eerder niet? In het tweede geval kan je jezelf heel wat gedoe besparen als je voor een plant kiest die weinig aandacht vergt. Planten die nauwelijks water nodig hebben zijn de sanseveria (vrouwentongen), de vredespalm en uiteraard de cactusfamilie en onze vrienden de vetplanten. De yucca hoort ook in dit rijtje van overlevers thuis maar heeft het bij mij thuis helaas niet gehaald… Lag ongetwijfeld aan de plant.
2. Waar komt de plant te staan?
Sommige soorten hebben veel zon nodig, andere staan liever in de schaduw. De ene plant is in zijn element in de badkamer, de andere staat liever in de wintertuin. Ook dat is iets waar je rekening mee moet houden. Koop een plant niet alleen omdat je hem mooi vindt, maar hou er rekening mee waar hij zal komen te staan. In de meeste plantenwinkels vind je handige labels over de juiste plek voor je groene aanwinst.
3. Hoe herken je een gezonde plant?
Neem geen genoegen met het eerste beste afgeprijsde kneusje uit de supermarkt. Ga naar een gespecialiseerde plantenzaak en laat je adviseren. Kies een klant die er gezond uitziet, met mooie groene bladeren die mooi verdeeld zijn over de stam. Gesloten knoppen en blaadjes wijzen erop dat je plant nog veel potentieel heeft om verder uit te groeien. Natuurlijk laat je planten links liggen die er dor uitzien of waar beestjes op zitten.
4. Heb je huisdieren of jonge kinderen?
Heb je een nieuwsgierig huisdier of een klein kind dat graag alles in zijn mond steekt? Dan kies je beter voor een niet giftige kamerplant. Wees gerust, keuze genoeg. Denk onder meer aan de geldboom, de blauwvaren, de waaierpalm en een calathea. Zeker niet in huis halen in het belang van dieren en kids: monstera, oleander, begonia, dieffenbachia of yucca (zie je wel!).
5. Hoe hou je je plant gezond?
- De meeste planten sterven niet van uitdroging, maar door verdrinking. Check hoeveel een bepaalde soort nodig heeft en werk met vaste waterdagen.
- Planten trekken voedingsstoffen uit de pot, die moeten dus soms worden aangevuld. Gebruik kunstmest met mate.
- Stof je planten af. Als planten vol stof liggen, worden ze ongezond. Gebruik om de paar weken een bevochtigd huishouddoekje.
- Verwijder dode bladeren en snoei af en toe bij.