Energie besparen met deze 5 Belgische producten
Zuinig en slim omspringen met energie wordt steeds belangrijker nu we in een hoog tempo elektrificeren en fossiele brandstoffen naar de uitgang duwen. Deze Belgische tools en uitvindingen kunnen je helpen om je verbruik en je factuur flink te verlagen.
De digitale meter, het capaciteitstarief, zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen, elektrische wagens … Het duizelt de gemiddelde verbruiker wel eens bij al die nieuwigheden en veranderingen op de energiemarkt. Het leidt vaak tot verwarring en helaas soms ook tot oplopende kosten. Nochtans: wie een beetje inzicht heeft in al die ontwikkelingen en er slim op inspeelt, kan er ook zijn voordeel mee doen.
Handige tool
Neem nu een energiebeheertool als Harmony Energy, die je energieverbruik en -productie optimaal op elkaar afstemt. Al is hij wel bestemd voor wie al heel wat in huis heeft, want hij regelt voornamelijk de interactie tussen zonnepanelen, thuisbatterij, elektrische wagen en warmtepomp. Eigenaars van zonnepanelen weten intussen dat ze hun energie het best zoveel mogelijk zelf verbruiken, want wat ze aan het net leveren, rendeert nauwelijks. De tool zorgt er daarom automatisch voor dat je je apparaten vooral gebruikt of oplaadt op het moment dat je zelf elektriciteit produceert.
Dynamisch tarief
Maar Harmony Energy doet meer dan dat, want het speelt ook met de mogelijkheden van het dynamische elektriciteitstarief. Dat gaat nog een stap verder dan het variabele tarief, waarbij de prijs elke maand of elk kwartaal kan veranderen op basis van de evolutie van de markt. Bij een dynamisch tarief varieert die prijs van uur tot uur, op basis van de werkelijke kost van de elektriciteitsproductie. Die kan bijvoorbeeld op een zonnige dag heel laag zijn, maar ’s avonds, wanneer de productie van zonnepanelen wegvalt, flink stijgen.
De energietool maakt daar slim gebruik van. Tijdens bijvoorbeeld een winderige nacht (met veel windenergie) zal hij je auto en batterij maximaal opladen en je warmtepomp al wat vroeger doen werken.
Altijd goedkope energie
Ook de FlexiO-energiebeheertool van Lifepowr werkt op een gelijkaardige manier, door je thuisbatterij en/of laadpaal optimaal af te stemmen op je eigen zonneproductie en de mogelijkheden die het dynamische tarief biedt: zoveel mogelijk zelf verbruiken en opslaan op goedkope daluren, en zo weinig mogelijk verbruiken (en zelfs terugleveren aan het net) op dure piekmomenten.
Duur verkopen
Bij Lifepowr benadrukken ze dat ze op die manier meewerken aan de netbalancering, want op piekmomenten leveren veel batterijen van FlexiO hun overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet. Samen zijn ze dan eigenlijk een kleine elektriciteitscentrale die dat net mee draaiende houdt, en die enkel ‘aangaat’ op het moment dat elektriciteit leveren veel geld opbrengt. Mooie systemen dus, al zijn er ook Belgische uitvindingen die je op een heel andere manier energie en dus geld doen besparen.
Slimme batterij
Zo is er de ModuleOne van MyGrid (levering verwacht vanaf eind 2024), een slimme thuisbatterij die je gewoon in de stekker steekt. Je kunt ermee profiteren van het dynamische elektriciteitstarief: de batterij laadt op wanneer de prijzen laag zijn, zodat je die goedkope energie ter beschikking hebt op het moment dat de prijzen omhoog gaan. Ook om je capaciteitstarief onder controle te houden, kan de batterij helpen: wanneer je verbruik piekt, springt het systeem bij, waardoor de piek afvlakt. Heb je zonnepanelen, dan kun je de ModuleOne gebruiken om je overschot aan zonne-energie op te slaan voor later. En ze is draagbaar: je kan er ook mee gaan kamperen.
Light energie
Ook erg gecharmeerd waren we van de Loomy, die je elektriciteitsverbruik zichtbaar maakt door middel van … een lamp in verschillende kleuren. Met de ene kleur geeft ze bijvoorbeeld aan dat je veel aan het verbruiken bent en dus een piek hebt: tijd om wat apparaten uit te schakelen. Een andere kleur geeft dan weer aan dat je zonnepanelen veel produceren, en het dus een goed idee is om wasmachine en/of droger aan te zetten, of je thuisbatterij op te laden. Zo zijn er een viertal kleuren (en intensiteiten) die je telkens wat anders vertellen en je bewuster doen omgaan met je energie.
Warm water heruitgevonden
En wat ten slotte te denken van energie besparen onder de douche? De Heau is een douchesysteem dat binnen de drie seconden warm water levert dankzij warmte die werd gerecupereerd uit vorige douchebeurten. Gratis warmte dus. Niet alleen een mooie besparing van energie, maar ook van water, omdat je niet meer moet wachten tot het water warm wordt.