“We wilden een huis met een ziel.” Binnenkijken bij Suzanne en Maarten in Bouwel

Het huis dat Suzanne en Maarten kochten was al grondig verbouwd en van een nieuwe achterbouw voorzien. Hun persoonlijke touch vind je vooral terug in het meubilair. En in de tuin en het groendak.

Suzanne (26) en Maarten (29) kochten hun droomhuis in 2021. Daarvóór verbleven ze twee jaar in München voor het werk van Maarten. “We woonden er erg klein en het was er ook wel wat eenzaam, dus besloten we terug te komen naar België om dichter bij familie te wonen”, zegt Maarten. Een ander criterium was een station in de buurt, want Suzanne moet een paar keer per week naar Brussel voor het werk. Maarten werkt fulltime thuis tegenwoordig.

Renovatie niet nodig

Toen Suzanne deze woning in Grobbendonk op een immowebsite vond, was het liefde op het eerste gezicht. Maar er hing wel een fiks prijskaartje aan. Suzanne: “We waren oorspronkelijk aan het kijken naar woningen die half zo veel kostten, maar op die manier vonden we ons ding niet. De woning is wel zo goed in orde dat we in de toekomst geen grote investeringen zullen moeten doen.”

Op de groei gekocht

Vaak kopen jonge mensen eerst een starterswoning, maar die stap sloeg het koppel dus over. “Het huis was boven ons budget, maar dankzij de steun van onze ouders hebben we de aankoop toch kunnen doen”, klinkt het.

De hoeveelheid ruimte is redelijk indrukwekkend: twee thuiskantoren op het gelijkvloers, een berging en een leefkeuken. Op de verdieping vier slaapkamers, waarvan een met dressing en twee badkamers. En dan is er nog een grote zolder. “Het huis is echt op de groei gekocht”, lacht Suzanne.

Gevelbreedte

De recent gerenoveerde woning combineert ouderwetse charme met modern comfort. Aan de straatkant is er de mooie historische voorgevel met een flinke gevelbreedte. Aan de achterkant voorzagen de vorige eigenaars een doosvormige uitbouw met een heel ruime leefkeuken die uitgeeft op een ruime zuid gerichte tuin met terras. Achter in de tuin bevindt zich nog een ruime berging met garage.

Huis met een ziel

Het was de combinatie van authenticiteit en nieuwbouw die de doorslag gaf bij het koppel. “We wilden een huis met een ziel,” zegt Suzanne. “Ik heb niets tegen nieuwbouw, maar ik hou niet van de blokkendozen die je tegenwoordig vaak ziet. De mix van oud en nieuw vinden we fantastisch. Bovendien hadden we het geluk een woning te vinden die grotendeels volgens onze eigen smaak was gerenoveerd.”

Groendak

Twee dingen die Maarten en Suzanne zelf lieten aanleggen zijn de tuin en het groendak. Maarten: “Mijn vader is tuinaanlegger en zijn vingers jeukten om het groen onder handen te nemen. De vorige eigenaars hadden het dak zo laten aanleggen dat het voldoende draagkracht had voor een groendak. Afgelopen zomer was het groen helemaal verdord, maar bij de minste regen komt het terug tot leven. We merken ook dat het in de zomer minder heet wordt in de keuken nu er een groendak op ligt.”

Inrichting

Het contrast tussen de ruime woning in Grobbendonk en het appartementje in München kan moeilijk groter zijn. Suzanne: “Daar woonden we op 50 vierkante meter, groter was eigenlijk onbetaalbaar. We hebben een paar meubels behouden maar in de woonkamer is alles op maat van deze woning aangeschaft.”

Zelfbouw

Of zelf gemaakt, zoals het oranje tv-meubel dat Maarten eigenhandig vervaardigde. “De meeste tv-kasten die je kant en klaar kunt kopen zijn ofwel te klein voor deze ruimte, of veel te duur. Ik bouwde eerder al versterkers voor mijn band, dus ik wist wel ongeveer hoe je zoiets in mekaar steekt.”

Tweedehands

“Voor de rest wilden we vooral investeren in meubels die lang kunnen meegaan,” vult Suzanne aan. “De industriële kast en de tafel zijn tweedehands. De stoelen zijn een investering – die worden hopelijk meer waard met de jaren. De Artemide Onfale Piccolo lampen in de slaapkamer en de salontafel zijn een herinnering aan Suzannes moeke. Ook over de zitbank van bij Hay Design zijn we heel tevreden. Nog een tip als je voor minder geld designitems wil kopen: onze bureaus en bureaulampen kochten we via een online veiling.”

Instagram

Als je bij het bekijken van de foto’s het gevoel hebt dat deze woning je bekend voorkomt, dan kan dat. Suzanne post regelmatig interieurshots op Instagram met haar account @supertrouper.house. Waarom eigenlijk? “Omdat ik het heel leuk vind om te doen en benieuwd ben hoe dat werkt. Ik krijg trouwens alleen maar positieve reacties.”

Info/fiche:

Bouwjaar 1912
Verbouwd 2016
Type woning Open bebouwing, 386 m2 bewoonbare oppervlakte
Technieken Warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en elektrische convectoren. Ventilatie: systeem D.
Bijzonderheid De woning heeft een groendak aan de achterzijde.
Tuin. De tuin en het groendak werden aangelegd en onderhouden door tuinarchitect Bart Janssen. www.tuinwerken.be

Foto’s: (c) Karel Hemerijckx

Dit is een ingekorte versie. Lees het volledige artikel in de printversie van Onderdak.