Slimme stadsinbreiding
Rustig wonen vlakbij het centrum van Brussel, dat kan. Architecte Laura Hottat transformeerde een opslagplaats midden in een huizenblok in een aangename, energie-efficiënte woning voor haar gezin.
Wat nu een lichtrijke en moderne gezinswoning is in Etterbeek, was nog niet zo lang geleden een opslagplaats. Het enige dat nog aan die periode herinnert, is het vergeelde huishoudelijk reglement van de bierhandelaar die hier jaren geleden zijn voorraad bewaarde. Het hangt nu ingekaderd in de hal van de woning die architecte Laura Hottat (36) vorm gaf en bewoont.
Ze haalt er meteen het fotoboek van de verbouwingen bij. We zien een knalgeel geschilderd, puur functioneel gebouwtje met een garagepoort beneden (waar nu de inkomhal zit). De kleine raampjes erboven maakten plaats voor een ruim terras.
Beneden slapen
Laura Hottat tekende het slaap- en thuiskantoorgedeelte op het gelijkvloers. “Het is er in de zomer altijd frisser dan boven en op de eerste verdieping heb je bovendien meer licht.” Voor dat laatste zorgen de plafondhoge ramen aan het terras en in de leefruimte. Zelfs de main bedroom heeft van die hoge ramen, wat een extra ruimtegevoel creëert. In de slaapkamer valt geen rechtstreekse zon binnen door de tuinmuur er tegenover. Op de eerste verdieping stroomt het daglicht overvloedig binnen en kijk je recht op de twee grote beuken naast de woning.
Zo goed als nieuw
“Van de bestaande structuur hebben we enkel de funderingen, de vloerplaat en de vier buitenmuren behouden,” legt Laura uit. “Verder is alles volledig vernieuwd. Zo voorkwamen we onaangename verrassingen tijdens de renovatie. De oudste delen van het gebouw dateren immers van rond de jaren 1800. De kans op verborgen structurele gebreken was dus reëel.”
De normen van morgen
De architecte is gespecialiseerd in de renovatie van eengezinswoningen. Ze gaat daarbij voor een minimalistische architectuur, zet in op contact met buiten en gebruikt graag warme materialen. Ook heeft ze veel aandacht voor energiezuinigheid. En dat betekent in de eerste plaats: goed isoleren, volgens de normen van morgen en overmorgen. “Alle gevels kregen 10 centimeter kurk als isolatie aan de binnenkant. Voor de vloer gebruikten we 20 centimeter dikke PUR en voor het dak een PIR-isolatielaag van 16 centimeter. Tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping spoten we cellulose voor akoestische isolatie.”
Binnengebied
Wat de verbouwing echt bijzonder maakt, is dat het gebouw in een binnengebied is gelegen. Om het te bereiken, loop je door de koetspoort van een herenhuis aan de straatkant. Dat is eigendom van een vriend van Laura en haar partner. Het woongedeelte van de architecte en haar gezin bevindt zich dus eigenlijk in de tuin van dat herenhuis, in het midden van een huizenblok. Een oase van rust, waar het straatgeluid amper doordringt.
Niet alle steden zijn voorstander van (ver)bouwen in binnengebieden. In de Bouwblokvisie van Stad Gent klinkt het bijvoorbeeld als volgt: “In sommige dichtbevolkte wijken van Gent zijn binnengebieden van huizenblokken volgebouwd of ongebruikt, denk maar aan garageboxen of loodsen. Nu krijgen die vaak een invulling met nieuwe woningen. Dit geeft extra druk: de wijken krijgen meer inwoners en er is minder plaats voor groen of voorzieningen als crèches of dokterspraktijken.”
Minimalistisch
De inrichting van de leefruimte is superminimalistisch. De televisie zit verborgen achter een ingemaakte kast. De gordijnrails zijn in het plafond ingewerkt. De keuken wordt verlicht door spots van het Belgische designmerk Wever & Ducré en een Indigo ledstrip.
Laura koos voor een Mapei Ultratop gietvloer op cementbasis, slechts 4 mm dik. Zo ontstond een strak geheel, dat nochtans absoluut niet koud aanvoelt. Eén ding zou Laura anders doen: de houtkachel. “Die kozen we vooral voor de sfeer, maar gebruiken we nu enkel decoratief. De woning is zo goed geïsoleerd dat het veel te warm wordt als we hem aansteken.”
INFOFICHE
Opgeleverd: 2021
Type woning: Vrijstaande woning in binnengebied, 180 m2 bewoonbare oppervlakte
Architect: Laura Hottat – www.laurahottat.com
Technieken : Gaswandketel, vloerverwarming. Ventilatiesysteem C (Healthbox 3.0)