Sleutel-op-de-deur: voor- en nadelen
Regel je graag zelf een architect, kies je zelf een aannemer en eventuele onderaannemers? Prima. Maar een meerderheid van onze landgenoten kiest voor sleutel-op-de-deur. Ook daarbij is meer keuze mogelijk dan je misschien wel denkt. Al blijft het uitkijken voor een paar addertjes onder het gras.
De laatste tien jaar heeft sleutel-op-de-deur bouw de particuliere woningbouw overvleugeld. Bouwbedrijven en projectontwikkelaars zijn nu goed voor de meerderheid van de bouwaanvragen. Met andere woorden: er zijn ondertussen elk jaar meer Belgen die kiezen voor een alles-in-één oplossing voor nieuwbouw via een bouwbedrijf of projectontwikkelaar. Slechts een minderheid gaat voor een nieuwbouw nog helemaal zelf op zoek naar een architect en een aannemer.
Aan beide vormen van bouwen zijn voor- en nadelen verbonden. Over sleutel-op-de-deur bestaan er bovendien een aantal vooroordelen. Zijn die terecht?
Wat is sleutel-op-de-deur precies?
Laten we beginnen met een definitie van sleutel-op-de-deur. Wanneer je als bouwheer kiest voor een sleutel-op-de-deur formule, ga je in zee met één bedrijf dat zorgt voor het volledige project, van bouwaanvraag, plannen, ruwbouw tot en met volledige oplevering. Heb je zelf bouwgrond (gekocht), dan kan de woning daarop worden gerealiseerd. Geen eigen grond? Veel SOD-bedrijven beschikken over een uitgebreide grondbank. Of ze ontwikkelen een volledig project met eengezinswoningen en/of appartementen waarin jij een unit kan kopen.
Vooroordelen over sleutel-op-de-deur
Een van de vooroordelen over sleutel-op-de-deur is dat je beperkt bent tot een aantal typewoningen en niet vrij bent in de keuze van de architect. Bij heel wat SOD-bedrijven kan je nochtans voor een eigen ontwerp gaan met een eigen, onafhankelijke architect.
Aan SOD hangt wel een prijskaartje: omdat je volledig ontzorgd wordt, is het logisch dat je meer betaalt dan als jij (of je architect) zelf offertes zou opvragen bij verschillende firma’s en de werf zou coördineren en opvolgen.
Wet-Breyne
Een groot voordeel van werken met één firma die alles regelt, is dat het project dan in principe valt onder de Wet-Breyne. Die wet is erop gericht om de bouwheer te beschermen die met één bedrijf in zee gaat voor een afgewerkte woning. Dit geldt zowel voor verkoop op plan als voor sleutel-op-de-deur. Zorg er wel voor dat de toepassing van de Wet-Breyne expliciet is vermeld in het contract dat je sluit met de bouwfirma. Of beter nog, gebruik het modelcontract van de Bouwunie.
Voor- en nadelen op een rij
Wat zijn de voor- en nadelen van bouwen met SOD versus zelf bouwen?
- Met SOD heb je één enkel aanspreekpunt, je wordt volledig ontzorgd. Dat kost natuurlijk ook iets meer.
- Met SOD is de kans groter dat het project goed wordt gepland en op tijd klaar geraakt.
- Volledige ontzorging heeft ook zijn nadelen. Ben je een pietje-precies die de tijd en de energie heeft om zelf een werf op te volgen, dan zal de woning misschien nòg perfecter zijn.
- De Wet-Breyne beschermt je als SOD-bouwheer.