Met een hybride verwarming heb je zekerheid en gratis energie
Met een hybride verwarming combineer je het beste van twee werelden: de zekerheid van stookolie en gratis energie uit de natuur. Maar wat is het precies en hoeveel kost het om een bestaande installatie om te bouwen naar een hybride systeem?
Je kunt je bestaande mazoutketel optimaliseren en duurzamer verwarmen door stookolie te combineren met hernieuwbare energie. Dat kan door je installatie te combineren met een warmtepomp of met een zonneboiler.
Hybride verwarmen met warmtepomp
De elektrische warmtepomp in een hybride installatie dekt het grootste deel van je behoefte aan verwarming en warm water. Je stookolieketel treedt pas in werking wanneer de warmtepomp niet volstaat. Zo vangt je ketel de vraag naar warmte op tijdens de koudste winterdagen. Op basis van de warmtevraag evalueert het controlesysteem permanent welke optie op dat moment de zuinigste is.
Extra kracht
Warmtepompen werken het meest efficiënt bij een vertrektemperatuur onder de 60° Celsius en een buitentemperatuur boven de 5° Celsius. Als je radiatoren hebt en ze in de winter temperaturen van 60° Celsius of meer nodig hebben om je woning op te warmen, dan verliest je warmtepomp aan efficiëntie en schiet de stookolieketel te hulp. Ook bij een grote vraag naar warm water komt de extra kracht van een klassieke energiebron van pas.
Hybride verwarmen met zonneboiler
Ook in een hybride systeem met een zonneboiler kiest het systeem automatisch voor de meest efficiënte optie om (bij) te verwarmen. Een zonneboiler die op je verbruik is afgestemd, kan in 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte voorzien (zelfs in 100% tijdens de zomermaanden). Een degelijk zonneboilersysteem en voldoende thermische zonnepanelen op je dak, dat is hét recept om zo’n 200 tot 300 liter stookolie per jaar uit te sparen.
Milieubewust
Of je nu kiest voor een zonneboiler of een warmtepomp, een hybride verwarmingssysteem is ideaal als je milieubewust bent en gebruik wilt maken van de gratis warmte die de natuur biedt. Inzetten op hybride verwarming is ook een investering. Maar die investeringskost verdien je op termijn terug omdat je minder stookolie verbruikt. Ook niet te versmaden: er zijn interessante premies beschikbaar voor de combinatie met hernieuwbare energie. Die verkorten de terugverdientijd.
De prijs van een zonneboiler
De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans tussen de 2.000 en de 7.000 euro. De onderstaande tabel is richtinggevend, alle prijzen in dit artikel zijn indicatief.
Soort zonneboiler | Aantal huisgenoten | Gemiddelde prijs zonneboiler (incl. btw en plaatsing) |
150 liter, 1 collector | 1 à 2 | 2.500 à 3.500 euro |
250 liter, 2 collectoren | 3 à 4 | 4.000 à 6.000 euro |
300 liter, 3 collectoren | 5 à 6 | 5.000 à 7.000 euro |
Bij de installatie van een zonneboiler heb je recht op een aantal premies. Zo kun je via het Vlaamse Gewest tot 2.750 euro van je investering terugkrijgen – mét extra gemeentelijke premies die gaan van 250 euro tot 750 euro. De terugverdientijd van je zonneboiler hangt af van je investering, de plaatsing van de zonneboiler en de energiebesparing. Meestal duurt het zo’n zes à zestien jaar tot je je investering terugverdiend hebt.
De prijs van een warmtepomp
Voor een (kleine) lucht-waterwarmtepomp betaal je tussen de 5.000 en 10.000 euro, exclusief installatiekosten. Overweeg je een bodem-waterwarmtepomp of geothermische warmtepomp, dan is de investering groter. De netbeheerder deelt echter een premie uit voor warmtepompen, en die kan oplopen tot maximaal 40% van het factuurbedrag.