De gemiddelde Belg bespaart volop energie. Wat kan jij doen?

Informazout peilde een 2.000-tal mazoutgebruikers naar hun veranderende omgang met energie. Daar komen heel wat interessante inzichten en tips uit. Hoe tracht jij je energieverbruik terug te dringen? En vroeg je al de mazoutcheque aan?

De huidige energiecrisis is hét moment zuiniger en duurzamer met energie om te gaan. Maar hoe precies? Informazout bevroeg in mei 2022 bijna 2.000 mensen die op stookolie verwarmen over hun omgang met energie. Met die inzichten gingen de specialisten van het kenniscentrum stookolie aan de slag.

Zo besparen mensen energie

Uit de enquête leren we dat niet minder dan 80% van de ondervraagden hun gedrag aanpasten of inspanningen leverden om hun energieverbruik te doen dalen. Niet alleen dat van hun verwarming trouwens. Ook met elektriciteit springen ze zuiniger om. Dit zijn de meest voorkomende maatregelen die mensen de afgelopen maanden namen, in aflopende volgorde.

  • 74% verlaagde de temperatuur in huis.
  • 72% tracht sluipverbruik tegen te gaan (apparaten in waakstand helemaal uitzetten bijvoorbeeld).
  • 39% verwarmt minder uren per dag.
  • 37% verwarmt enkel nog de leefruimtes.
  • 36% doucht minder lang.
  • 28% sluit de gordijnen vaker.
  • 24% doet de was op een lagere temperatuur.
  • 19% neemt niet langer een bad.

Gedragswijzigingen

De hier opgesomde maatregelen zijn gedragswijzigingen waar je direct energie mee bespaart. Op de website Informazout.be/nl/haalbare-energietips vind je nog meer concrete besparingstips waarmee je met een minimum aan moeite ettelijke euro’s kunt besparen. Je vindt er trouwens ook mogelijke valkuilen – zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om de temperatuur in je woning te verlagen als je maar twee uur weg bent, omdat het dan te veel energie kost om de ruimte terug op te warmen.

Structurele ingrepen

Naast aanpassingen in je gedrag zijn er ook andere manieren om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren of je stookolie-installatie optimaliseren door die te combineren met hernieuwbare energie. Zulke structurele ingrepen kosten wat meer tijd, moeite en geld, maar de besparing is navenant. Je gebruikt dan systematisch minder energie en wint aan comfort. Bovendien stijgt je woning door deze ingrepen in waarde.

Wat betreft structurele ingrepen maken de bevraagden van de verwarmingsenquête al volop plannen – een minderheid bracht ze eerder al tot uitvoering.

Wat staat er op de planning?

  • 37% plant isolatie-werken. 31% neemt het dak onder handen, 21% de muren, 15% de ramen en 10% isoleert warmwater- en verwarmingsleidingen.
  • 9% heeft plannen om zijn installatie te optimaliseren. 44% van hen gaat voor een combinatie met een zonneboiler en 56% verkiest de combinatie met een warmtepomp.
  • 5% beschikt al over een hybride installatie: 60% daarvan heeft een combinatie met een zonneboiler en 40% een combinatie met een warmtepomp. Als we bestaande installaties vergelijken met geplande installaties, kunnen we vaststellen dat de combinatie van een stookolieketel met een warmtepomp in de lift zit.

Wat kan jij doen op lange termijn?

Niet iedereen heeft de budgettaire mogelijkheden om meteen heel zijn of haar woning onder handen te nemen. Maar een doordachte investering maakt een groot verschil. Er zijn heel interessante premies  die je helpen om de kosten te dragen. Nog meer besparen? Je leest er alles over in het adviesartikel op informazout.be.

Mazoutcheque verhoogd én verlengd

Goed nieuws! De overheid heeft het bedrag van de mazoutcheque verhoogd van 225 euro naar 300 euro. Bovendien werd de periode waarbinnen stookolie geleverd moet worden verlengd tot eind maart 2023. Op informazout.be vind je alle details.

Wil je graag meer leren hoe je nu nog duurzamer en efficiënter kunt verwarmen? Je vindt het antwoord in onze gids ‘Efficiënt verwarmen: een handleiding om te besparen op je verwarmingskosten’. Download hier onze gratis gids.