Maak van je saaie garage een leuke leefplek
Je garage ombouwen tot woonruimte, kan dat? En mag dat? En hoe begin je eraan? Enkele ideeën om van die saaie ruimte een heerlijk droomplekje te maken. En meteen ook je woning een flinke opwaardering te geven.
Niet weinig mensen vinden een garage in, aan of nabij de woning eigenlijk een beetje een verloren ruimte. Immers, die auto kan toch gemakkelijk buiten slapen, of onder een carport? Die hoeft toch helemaal geen waardevolle woonruimte op te souperen. En bovendien zit autodelen tegenwoordig in de lift, en besluiten heel wat mensen met een auto minder of zelfs helemaal zonder door het leven te gaan. En dan komt daar natuurlijk plots die felbegeerde ruimte vrij…
Strak plan
Denk om te beginnen goed na over wat je met die extra plek wil gaan doen. Met andere woorden: maak een strak plan. Dat hangt natuurlijk sterk af van waar je garage juist ligt. Maakt ze echt deel uit van de woning? En aan welke ruimtes grenst ze dan? Of is ze tegen de woning aangebouwd? Misschien ligt ze er zelfs helemaal los van (en kan ze eventueel verbonden worden met) het huis? Daarnaast speelt de kwaliteit van de bouw ook een belangrijke rol: is de garage opgetrokken met volwaardige muren en dito dak, of is het veeleer een bouwsel van beton- en golfplaten?
Extra leefruimte
Op basis van al die gegevens bepaal je wat je kunt en/of wilt doen. Een extra slaapkamer zal vaak hoog op het verlanglijstje staan. Maar ook een badkamer, een logeerkamer, een rustige thuiswerkplek, een uitbreiding van de keuken of de living… Het kan allemaal. In een losstaande garage kan eventueel een studio voor een tiener of een inwonende jongere ondergebracht worden, die later misschien omgevormd kan worden tot zorgwoning voor een grootouder of zelfs tot een vakantiehuurhuis.
Bouwvergunning
Is het bouwsel niet van voldoende kwaliteit om erin te wonen, dan kan er vaak nog wel een overdekt tuinpaviljoen van worden gemaakt, dat garant staat voor talloze uren zomers tuinplezier. Maar genoeg gedroomd. Voor je je plannen concreet begint te maken, loop je het best nog even langs bij de gemeente. Want voor grotere ingrepen heb je meer dan waarschijnlijk een bouwvergunning nodig. Zeker als je je woonruimte uitbreidt. Het voordeel is wel dat ze je op de gemeente meteen ook kunnen informeren over eventuele premies voor isolatie en energiebesparende technieken.
Isolatie en ventilatie
Vooral die isolatie is van het allergrootste belang nu je je garage opneemt in de bouwschil van je huis. Je auto kon immers nog wel wat koude verdragen, maar jijzelf wilt er het liefst warmpjes in zitten. En breng meteen ook de ventilatie in orde, zodat de ruimte aan de strengste EPB-eisen voldoet (voor energieprestatie en binnenklimaat). Niet enkel omwille van de reglementering, maar ook voor je eigen comfort en de luchtkwaliteit. En zo hoef je later niet opnieuw grote aanpassingen te gaan doen om de ruimte up-to-date te brengen. Denk dus meteen al vooruit.
Architect
Hetzelfde geldt voor de technieken. Waar in de garage een eenvoudig stopcontact en een simpel afvoerputje volstonden, moeten nu wellicht toch even de elektricien en loodgieter langskomen voor een upgrade. En waarom meteen ook geen architect inschakelen? Voor ideeën waar je zelf niet aan gedacht hebt. Zoals vooraan een smalle ruimte voorzien voor fietsen en andere spullen, die dan veilig opgeborgen zitten achter de oude garagepoort. Of het raam van de nieuwe woonruimte wat achteruit plaatsen, zodat er tussen dat raam en de oude poort ruimte is voor een overdekt terras.
Uitbreiden in de hoogte
Die architect heb je zeker nodig als je je aangebouwde garage in de hoogte wilt uitbreiden. Vaak zal blijken dat de constructie van de garage niet stevig genoeg is om één of meerdere gemetselde verdiepingen te dragen, maar met bijvoorbeeld houtskeletbouw lukt het dan soms weer wel. En waarom boven op die garage ook geen heerlijk dakterras voorzien, met veel groen en zitruimte? Zeker in een volgebouwde stedelijke omgeving kan zoiets een wereld van verschil maken.
Garagerock
Al hoeft het natuurlijk allemaal niet zo duur te worden. Met wat oude tapijten, gordijnen, decoratie en kringloopmeubeltjes maak je van je garage in een handomdraai een repetitiekot, (wo)mancave, bar of hobbyruimte waarin je vele heerlijke uurtjes kunt slijten. Echt supercomfortabel hoeft de plek dan niet te zijn, en indien nodig vorm je ze zo weer om tot garage (voor de winter bijvoorbeeld). Maar denk erom: eigenlijk is die ruimte veel te leuk om ze enkel te gebruiken als stalplaats voor de auto en voor die ontiegelijke hoop rommel die eigenlijk in het containerpark hoort.