Maak kennis met De Baarlekorf, een nieuwbouwwijk in het Gentse
De Baarlekorf in Drongen bij Gent is een duurzame wijk waar je levenslang kunt wonen. Deze wijk met energiezuinige woningen voorziet in zijn eigen energie. En het is er veilig spelen voor de kinderen. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?
Projectontwikkelaars moeten steeds slimmer omspringen met de beperkte beschikbare ruimte én meer aandacht besteden aan ecologische oplossingen. De Baarlekorf is een ‘ecowijk’ waar duurzaamheid en gemeenschapsvorming belangrijke facetten zijn. Opvallend is dat De Baarlekorf verschillende woonvormen combineert en zo een antwoord formuleert op uiteenlopende woonbehoeften. De Baarlekorf biedt de keuze uit drie woningtypes, voor zowel jong als oud: gezinswoningen, appartementen en assistentiewoningen.
Voor jong en oud
Is je woning te groot geworden? Dan kun je naar een van de appartementen verhuizen. Heb je op latere leeftijd wat meer zorg en begeleiding nodig, dan kun je terecht in een assistentiewoning. Inwoners genieten van privacy en zelfstandigheid, maar ook van de diensten en het veiligheidsgevoel van een woonzorgcentrum, inclusief noodoproepsysteem. Van jonge starters over nieuw samengestelde gezinnen tot ervaren levensgenieters: in deze wijk, waarvan de bouw recent gestart is, zullen heel diverse groepen samenwonen.
Zelfvoorzienend
De Baarlekorf is zelfvoorzienend dankzij hernieuwbare, groene energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en vloerverwarming, aangestuurd door lucht/waterwarmtepompen. Dat zorgt voor een constante en aangename temperatuur in huis. De warmtepomp gebruikt ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht. Met behulp van een beperkte hoeveelheid elektriciteit voor de compressor wordt een zeer hoog rendement gehaald. De goede isolatie resulteert ook in een fors lagere energierekening. Een win-winsituatie.
Cogardening
Sinds de coronapandemie is er meer vraag naar woningen waar je kunt genieten van een tuin. In het geval van De Baarlekorf werd gekozen voor een grote gemeenschappelijke tuin. Cogardening versterkt het gemeenschapsgevoel. Kinderen spelen er samen, bewoners van alle leeftijden praten er met elkaar en de buren springen elkaar bij waar nodig. De gemeenschappelijke tuin kan verder uitgerust worden met bijvoorbeeld een moestuin, bijenkasten of een picknickplek en speeltuin.
Autovrij
Nog een belangrijke kwestie in duurzame woonprojecten: wat gebeurt er met de auto’s van de bewoners en bezoekers? Iedereen woont graag in een rustige en veilige buurt, zonder de drukte van voorbijrijdende en geparkeerde wagens. De Baarlekorf ligt midden in het groen en vlak bij Gent, maar toch ver weg van de stadsdrukte. Om plaats te besparen, voorziet De Baarlekorf een centrale parking waar je je auto gemakkelijk en in alle veiligheid kunt parkeren. Wat er met de uitgespaarde ruimte gebeurt? Daarvoor krijg je een mooie, groene (speel)zone in de plaats. Meer groen en minder verharding, dus.