Slim verwarmen: kies voor een hybride warmtepomp
Je huis duurzaam verwarmen met minder gas? Dat kan met een hybride warmtepomp. De Vlaamse overheid verhoogde onlangs alvast de premies om de aankoop van hybride warmtepompen te ondersteunen. Maar wat is eigenlijk een hybride warmtepomp en doe je daar echt voordeel mee? Ontdek hier waarom dit de slimste manier van verwarmen is anno 2022.
Een hybride verwarmingsinstallatie combineert twee systemen: een klassieke gascondensatieketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Het is een slimme combinatie van twee technieken die net hetzelfde werkt als bijvoorbeeld het principe van een elektrische fiets. Zo dekt de warmtepomp je basisbehoefte aan warmte door gebruik te maken van gratis omgevingswarmte. De gascondensatieketel treedt alleen in werking als de warmtepomp er niet in slaagt – op bijvoorbeeld koude dagen – om aan de vraag naar warmte te voldoen. Bovendien berekent je hybride verwarmingsinstallatie voortdurend wat op dat moment de meest duurzame en efficiëntste methode is om te verwarmen. Zo betaal je dus geen eurocent te veel en is de impact op het milieu zo laag mogelijk.
Makkelijke overstap
Overstappen naar een hybride verwarmingsinstallatie is alvast makkelijk en hoeft echt niet veel ruimte of tijd in beslag te nemen. Qua grootte neemt zo’n installatie niet meer plaats in dan een koelkast, en een erkend vakman plaatst ze in maximum twee dagen tijd. Ingrijpende verbouwingswerken komen er namelijk niet aan te pas, want een hybride verwarmingsinstallatie kan eenvoudig gekoppeld worden aan radiatoren of vloerverwarming. Ook op de bestaande waterleiding en elektrische bedrading werkt dit systeem ook perfect. En zelfs wie al een recente, duurzame condensatieketel op gas heeft die uitstekend werkt, kan een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen om tot een hybride systeem te komen.
Verschillende oplossingen
De fabrikanten van verwarmingssystemen bieden steeds meer verschillende mogelijkheden aan qua hybride systemen. Het meest gekende systeem is dat met een binnen- en buitenunit. Ondertussen bestaan er echter ook modellen waarbij de verdamper van de warmtepomp in een en hetzelfde binnen geïnstalleerde toestel is voorzien. Vraag dus zeker advies aan een erkend installateur om te laten berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past.
Snelle terugverdientijd
De keuze van een hybride verwarmingsketel vraagt een grotere investering – gemiddeld 6.000 euro voor een add-on installatie bij een bestaande gasketel en tot 12.000 euro voor een volledige nieuwe installatie – dan een gewone condensatieketel. Door de jaarlijkse energiebesparing van gas tot 65 procent en de verschillende premies verdien je die meerprijs gelukkig wel relatief snel terug. Zo voorziet het GEF-fonds (het energiebesparingsfonds van de gassector) een bijkomende tijdelijke premie van 700 euro voor een nieuwe installatie (geïntegreerd systeem: hoogrendementsketel, warmtepomp en regeling in een toestel). Deze premie geldt in combinatie met de basispremie van 2.000 euro voor hybride warmtepompen in Vlaanderen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet met het plan ‘Renolution’ een premie tot 4.750 euro (beperkt tot 50 procent van de factuur en afhankelijk van het type gebouw) voor de installatie van een verwarming met warmtepomp.
Minder CO2
Bovendien verminder je ook nog eens de CO2-uitstoot gemiddeld met 35 procent. Zeker voor bestaande woningen – die niet zo goed geïsoleerd zijn – en bij renovaties is een hybride warmtepomp een interessante keuze. Door de hybride verwarming ook nog eens te koppelen aan zonnepanelen, kun je het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp compenseren. Bovendien kun je er ook met groen gas of zelfs waterstof mee verwarmen.