Slim investeren in een nieuwe hybride warmtepomp

Nu investeren in een efficiënte energie-installatie levert meer op dan je denkt. Zowel voor het milieu als je portemonnee is het slim om te kiezen voor groene(re) verwarmingsoplossingen op gas. Enkele (tijdelijke) premies geven je alvast een financieel duwtje in de rug om de investeringen nu te doen en je energierekening te laten dalen.

De komende decennia zullen we allemaal verplicht worden om te kiezen voor groene energiebronnen. Europa streeft er namelijk naar om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, wat betekent dat we tegen dan geen broeikasgassen meer mogen uitstoten. Wie nu dus al investeert in een groen(ere) verwarmingsinstallatie maakt niet alleen de juiste keuze voor de toekomst, maar verkleint ook nu al zijn ecologische voetafdruk én verlaagt de energiefactuur.

Steunmaatregelen en premies

Gelukkig voorziet de overheid ook heel wat steunmaatregelen en premies om die investering nu al te doen. Een haalbare investering die extra ondersteund wordt door de overheid in 2022 is alvast de investering in een hybride warmtepomp. Zeker voor bestaande woningen of wie een woning wil renoveren is een hybride warmtepomp vandaag de dag een slimme investering. Deze woningen hebben een verwarming op hoge temperatuur nodig, zeker in de koudste periode van het jaar. Een hybride warmtepomp met gascondensatieketel is dan het efficiëntst: de elektrische lucht-waterwarmtepomp wordt dan zo veel mogelijk gebruikt, maar de gascondensatieketel kan op elk moment bijspringen om de gewenste comforttemperatuur in huis te halen. Gemiddeld genomen wordt 65% van de warmtebehoefte gedekt door de warmtepomp.

Premies bovenop bestaande premies

Toegegeven, een hybride verwarmingsketel vraagt eerst een grote investering, meer dan bijvoorbeeld een gewone gascondensatieketel, maar wel een pak minder dan bijvoorbeeld een geothermische warmtepomp. Bovendien geeft de overheid in 2022 een extra financieel duwtje in de rug met allerlei premies bovenop bestaande premies om nu te investeren in een groene(re) verwarmingsoplossing. En ja, nog steeds op gas, want ook in de toekomst zal gas een rol blijven spelen. Niet in de vorm van fossiel gas, maar steeds meer als groen gas afkomstig van organisch afval. Met de keuze voor een combinatie van een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp ben je verzekerd voor de toekomst. Je beschikt zo over technologie die klaar is voor de energietransitie omdat je gratis hernieuwbare energie gebruikt én omdat je gascondensatieketel ook geschikt is voor gebruik van groen gas.

Voordelig investeren

Nu investeren in een efficiënte energie-installatie levert zowel voor het milieu als voor je portemonnee op. Op deze premies heb je recht in 2022:

  • Premie voor verwarming met warmtepomp. Vlaanderen voorziet een basispremie tot 2.000 euro voor een warmtepomp. Meer info vind je hier. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet met het plan ‘Renolution’ een basispremie tot 4.750 euro (beperkt tot maximum 50 procent van de factuur en afhankelijk van het type gebouw) voor de installatie van een verwarming met een warmtepomp. Meer informatie vind je hier.
  • Eenmalig aanvullende premie voor nieuwe hybride installatie. Vanuit het GEF-fonds (het energiebesparingsfonds van de gassector) is een aanvullende tijdelijke premie van 700 euro mogelijk voor een volledig nieuwe hybride installatie (geïntegreerd systeem: hoogrendementsketel, warmtepomp en regeling in een toestel). Deze premie geldt in combinatie met de basispremie. Meer informatie vind je hier.
  • Eenmalig aanvullende premies voor groen gas. Het GEF-fonds voorziet eenmalig een aanvullende premie van 300 euro wanneer je een contract voor de levering van groen gas (biomethaan) van minimaal drie jaar met een gasleverancier afgesloten hebt. Meer informatie vind je hier.
  • Vernieuwde renovatiepremie. De bestaande renovatiepremie en energiepremies van Fluvius zullen vanaf 1 juli 2022 gebundeld worden in een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie. Investeer je in de energie-efficiëntie van een woning, dan kom je in aanmerking voor de vernieuwde renovatiepremie. Meer informatie over Mijn VerbouwPremie vind je hier.
Ontdek hier alle troeven van gas vandaag en in de toekomst.