Fris je interieur op met deze trendy kleuren
Af en toe heeft je woning een opfrisbeurt nodig. Met een laagje verf is dat zo gepiept. Maar hoe vind je de tint die past bij jouw interieur en welke kleuren zijn momenteel populair? Hier zijn de tips van interieurarchitecte Kira Michiels.
Ben je van plan om jouw interieur een grondige opfrisbeurt te geven? Of wil je het opfleuren met enkele kleine en zorgvuldig gekozen accenten? Over smaken en kleuren valt niet te twisten, luidt het bekende devies. “Het is moeilijk om te benoemen wat een mooie of lelijke kleur is. Het is vooral belangrijk dat een project niet mijn droominterieur is, maar wel dat van de klant. Vaak heeft die zelf al een visie over de kleuren”, zegt Kira Michiels. Als interieurarchitecte doet ze zowel renovatie als nieuwbouw, voor particulieren en bedrijven.
“De trendkleuren blijven de laatste jaren vrij stabiel”, geeft Kira Michiels aan. “Dat zijn vaak rustige kleuren: neutrale, natuurlijke of nude tinten. Grijstinten ook, al ben ik daar minder fan van. Donkerblauw zit er ook nog altijd in, net als groentinten. Vaak wordt wit – en dat kan ook gebroken wit zijn – als drager gebruikt, want dat is gemakkelijk om een rustig interieur te creëren. Zelf hou ik van RAL 9016 of ‘verkeerswit’. Heb je het liever wat klassieker en zachter, dan is RAL 9010 een goede keuze.”
Accentkleuren
“Daarnaast zijn accentkleuren of -wanden populair, waarbij een wand in een bepaalde kleur of in een specifiek materiaal wordt uitgevoerd”, zegt Kira Michiels. De kleur- en materiaalkeuze hangen vaak samen. “Er is veel vraag naar natuurlijke materialen. Momenteel is terrazzo (uit marmer-, graniet- of zandsteenkorrels) populair in alle kleuren en vormen. Hout zie je ook heel vaak en zal nog lang blijven. In douches en badkamers zie je vaak de betonlook, die de wanden of vloer heel strak en naadloos maakt.”
Met materialen kun je ook een harmonie tussen exterieur en interieur creëren. “Vaak zie je aan de gevel of in de tuin houten latten. Dat type hout kun je laten terugkeren in een maatkast bijvoorbeeld, zodat er een mooie harmonie ontstaat.” In het interieur zelf gebruik je beter niet te veel kleuren door elkaar. Kira Michiels: “Het is belangrijk dat er een eenheid ontstaat. Het is ook belangrijk om rust te brengen doorheen de woning en dat bepaalde kleuren hier en daar terugkomen.”
Kleur en licht
Houd bij de kleurkeuze ook altijd rekening met de oriëntatie van de woning en specifieke kamer. “Is de ruimte naar het noorden gericht, dan krijg je koud licht binnen. Als de ruimte naar het zuiden gericht is en de zon veel binnen schijnt, is je licht veel warmer en zal je kleur er ook anders uitzien dan in een ruimte in het noorden. Veel thuiskantoren zijn noordwaarts georiënteerd. Hier is het donkerder, waardoor je beter een heldere kleur gebruikt of een warme kleur zodat je daar een warm gevoel krijgt.”
Let op, in een decoratiezaak kunnen kleuren er verrassend anders uitzien dan in je eigen huis. “Als je twijfelt over bepaalde kleuren, raad ik aan om een kleurtester te gebruiken zodat je de kleur zelf ziet op een wand. Door de lichtinval is een wand in een winkel toch iets anders. Bekijk thuis hoe de kleur je bevalt en probeer het enkele dagen uit. Zelf maak ik 3D-beelden als hulpmiddel, maar een kleur op papier of op een scherm blijft anders. Niet iedereen kan zich even gemakkelijk het resultaat inbeelden.”
Kleur en functie
Ook de functie van de ruimte bepaalt de kleurkeuze, zegt Kira. “In de badkamer werk ik weinig met kleuraccenten. In deze vaak wat donkere ruimte past wit goed als drager, aangevuld met bijvoorbeeld een mooie vloer of een wastafel uit natuursteen. Ook in een berging waar je weinig daglicht hebt, houd je het beter sober. Felle kleuren zou ik ook minder toepassen in slaapkamers of bureaus omdat je daar tot rust moet komen. In een leefruimte mag het wat specialer zijn. Een terracottatint kan hier heel mooi en warm zijn.”
En hoe zit het met kleur in kleine ruimtes? Een donkere kleur maakt een compacte ruimte visueel nog kleiner. “Sommige mensen vinden dat fijn en gezellig, ik hou er niet zo van en beperk het liever tot één wand. Een donkere kleur op twee wanden tegenover elkaar geeft een benauwd gevoel. In oude woningen zie je regelmatig een houten vloer én houten latten op het plafond. Dat geeft het gevoel dat het plafond op je afkomt.” Een mogelijke remedie? De latjes wit schilderen.