Binnenkijken in een loft in industrieel erfgoed

Binnenkijken bij Saskia en Sven: ze verkochten hun vrijstaande huis in het landelijke Nazareth en kozen voor een loft in Gent die ze delen met hun tienerzonen. “Een half uur nadat de verhuiswagen was uitgeladen, voelden we ons al thuis.”

De Gentse Muide is een buurt met twee gezichten, of misschien wel meer. De arbeiderswijk in de oude havenbuurt transformeert zich sinds de jaren negentig van de vorige eeuw langzaam maar zeker tot een wijk met een nieuw elan, bevolkt door een grote Turkse gemeenschap, oudere Gentenaars, jonge gezinnen en creatief en hip volk.

Binnenkijken in van de sloop gered erfgoed

Vandaag mogen we binnenkijken in een loft in een van de weinige overgebleven katoenloodsen. In de 19de eeuw deed de indrukwekkende staalstructuur van 40 bij 100 meter dienst als katoenopslagplaats voor de Gentse textielindustrie. In de jaren 1970 kwamen de katoenloodsen leeg te staan en begon het verval, tot enkel een paar verroeste stalen skeletten overbleven.

Beschermde site

Sommige loodsen werden afgebroken, maar projectontwikkelaar Dirk Valvekens slaagde erin de loodsen met de nummers 22 en 23 van de sloop te redden en aan te kopen. In 1996 werd de site beschermd. En dan was het na jaren wachten eindelijk tijd voor de herontwikkeling. Eerst kwam Loods 22 aan de beurt: die werd opgeleverd in 2010. In 2019 werd Loods 23 casco opgeleverd, met 24 lofts op de eerste verdieping en 18 commerciële ruimtes op het gelijkvloers.

Terug naar de stad

Saskia en Sven wonen in zo’n loft op de kop van de voormalige loods. Zij stapten in 2017 als achtste koper in het project. “Onze vorige woning was iets compleet anders”, zegt Saskia. “Een vrijstaand huis met een ruime tuin aan de rand van Nazareth, in een straat met lintbebouwing. We waren altijd wel al van plan om terug te keren naar de stad eens de kinderen het huis uit waren. Maar we zijn al sneller verhuisd.”

Casco loft

In eerste instantie zocht het koppel een stek in de onmiddellijke buurt van een van de Gentse stations, maar uiteindelijk belandden ze hier, op 10 minuten fietsen van Gent-Dampoort. Ze kochten een casco loft op plan (in wat op dat moment een roestig stuk erfgoed was) en deden opnieuw een beroep op Thierry Lagrange, de architect die ook hun vorige woning met succes had verbouwd.

Geen typische loft

Het is een loft, en toch ook weer niet, zegt Sven. “De verwijzing naar het industriële verleden blijf duidelijk zichtbaar, maar we wilden geen typische strakke afwerking met pakweg gepolierde betonvloeren.” In de plaats daarvan kwamen natuurlijke materialen: het overvloedig aanwezig hout, een zandstenen vloer. Dezelfde zandsteen, maar dan ruwer en met een coating komt ook terug in het keukenwerkblad.

Badkamer in beton ciré

In de badkamer vinden we wél beton, maar het is van een bijzonder type, en groen van kleur bovendien. Sven legt uit: “Beton ciré is een materiaal waar onze architect graag mee werkt en waar we trouwens in onze vorige woning ook mee hebben gewerkt. Het wordt in meerdere lagen aangebracht en is volledig waterdicht. Meestal wordt het in grijstinten toegepast, maar wij hebben gekozen voor dit groen. Wij vinden het heel mooi, de meningen van de bezoekers zijn verdeeld.”

Spanten

Op de duplexverdieping komen de dakspanten wel heel dichtbij. Soms is het uitkijken om je hoofd niet te stoten. “Geloof me, dat doe je maar één keer”, relativeert Saskia. Het als erfgoed beschermde stalen dakgebinte plaatste zowel de architect als de schrijnwerker voor echte uitdagingen, maar alles werd slim opgelost, onder andere met schuifkasten.

Onverdiende reputatie

De grote vraag is natuurlijk: hoe voelt dat, om van een landelijke gemeente naar Gent te verhuizen? “Een half uur nadat de verhuiswagen was uitgeladen, voelden we ons al thuis”, zegt Saskia. “Het is hier eigenlijk verrassend rustig. We zijn overal vlakbij. We weten dat de Muide nog altijd een minder goede naam heeft in Gent, maar die reputatie is onverdiend.”

Infofiche

  • Opgeleverd 2020
  • Type woning Duplex loft in oude, beschermde katoenloods, 250 m2 bewoonbare oppervlakte
  • Architect Thierry Lagrange – www.alt-architectuur.be
  • Technieken vloerverwarming, ventilatiesysteem D, airco in de slaapkamers

Vakmannen

  • Brass-hanglampen: The Home Project (Portugal)
  • Andere armaturen: Zangra
  • Schrijnwerker: Speeckaert Houtprojecten
  • Vloer: Dirk De Sloover
  • Keukenblad: Ravana
  • Beton ciré: Correl
  • Metaalconstructie en draaitrap: Lasenco
  • Smid-doucheschermen: Atelier Fe
  • Plankenvloer: Simon Monvi

Foto’s: Johnny Umans