5 upcycling-ideeën die je interieur persoonlijkheid geven

Oude meubelen en materialen een tweede leven geven, je (over)grootouders deden het al. Toch een verschil: tegenwoordig noemen we het upcycling en is het hip. Wat herstelwerk, een likje verf of een strook behang, nieuwe handvatten en dat versleten kastje wordt een pièce unique voor je inkomhal. Met deze upcycling-ideeën en wat handigheid knutsel je zelf een uniek stuk in elkaar dat je interieur nog meer persoonlijkheid geeft.

1. Upcycling met houten kratten

Oude fruitkisten in hout zijn een dankbaar basismateriaal voor upcycling. Stapel ze tot boekenkast – eerst schilderen of vernissen is optioneel – zet er wieltjes onder en gebruik als verrijdbare bijzettafel/barmeubel, of hang ze tegen de muur als plantenbak of magazinehouder.

Van een houten kist maak je ook makkelijk een wijnrek met een authentieke uitstraling, zonder dat er een houtzaag aan te pas komt.

  • Meet de diepte van de houten kist en knip enkele stroken kippengaas af op dezelfde breedte.
  • Rol de stroken op tot cilinders, groot genoeg om een fles wijn in te leggen. Maak de uiteinden vast met een stukje ijzerdraad, zodat je telkens een stevige rol krijgt.
  • Schik de cilinders in een of meerdere kratten, stapel de kratten met de opening naar voren en vul met je wijnvoorraad.

2. Kunstige spiegelcompositie

Een oude, wat verweerde spiegel van de kringwinkel of rommelmarkt kan op zich al een mooie toevoeging zijn voor je interieur. Wil je er toch iets specialer van maken, dan kan je spiegels combineren tot een collage of een complete spiegelwand. Hang ze netjes naast en onder elkaar of maak er een originele compositie van die je – met sterke montagelijm – bevestigt op een MDF-plaat en onderling laat overlappen. Door er kleine houten blokjes onder te plakken, kan je bovendien spelen met het reliëf. Let erop dat alles stevig vastzit en goed droog is voor je alles ophangt, en dat de plaat netjes verstopt zit achter de spiegels.

3. Creatief met krijtverf

Wijn- en andere flessen in glas kan je zo hergebruiken als vaas. Met een laagje krijtverf krijgen ze een strakke designlook. Geef ze eerst een grondige schoonmaakbeurt, verwijder etiketten, lijm- en vetresten en spuit eventueel een grondlaag. Overschilder ze daarna met krijtverf, laat drogen en geef ze opnieuw een laag krijtverf. Opgelet: krijtverf en vocht gaan niet goed samen. Zet je beschilderde vazen dus nooit in de vaatwasser.

4. DIY met legoblokken

Verdwaalde legoblokken kunnen weleens voor ergernis zorgen. Gebruik ze om van alles en nog wat mee te bouwen: van bestekbakken en pennenhouders tot potten voor je planten, fotokaders, lampenkappen en vogelhuisjes voor in de tuin. Echte fanaten kunnen zich zelfs wagen aan complete meubels van gekleurde blokjes, zoals een bijzettafel, stoel of kruk.  

5. Meubels maken met paletten

Paletten laten zich makkelijk ombouwen tot grotere meubelstukken zoals een loungeset voor buiten (aan te vullen met enkele kussens), een salontafel met of zonder wieltjes of een kruidenbak, en zijn zelfs een geschikte basis voor een complete buitenkeuken.

Met één enkel pallet maak je makkelijk een houten opberger voor de badkamer.

  • Maak een van de onderste planken van het palet los.
  • Hou het palet verticaal. Gebruik de losse plank om het houten palet onderaan dicht te maken, zodat je daar opbergruimte creëert.
  • Geef het geheel eventueel een laag vernis of verf.
  • Hang met de platte kant tegen de muur en met de bergruimte onderaan. Vul met zeep, schoonheidsproducten, borstels, …