4 snelle restylingtips
Leuk om naar te kijken, die woonreportages in de krant en Instagram-proof interieurs. Maar het contrast met je eigen bescheiden woning is soms zo groot dat de moed je in de schoenen zakt. Restylen, zoals dat heet, is nochtans makkelijker en betaalbaarder dan je denkt. 4 snelle tips voor een fris, opgeruimd en nog aantrekkelijker interieur.
1. Eerste hulp bij rommel
Elektrische kabels, de post van twee weken geleden, speelgoed van de kinderen, sleutels, laders en rommel allerlei: ze horen bij het leven maar het liefst niet al te nadrukkelijk. In professionele fotoreportages zie je ze alleszins nooit, al komt daar mogelijk wat Photoshop aan te pas. Enige opruimdiscipline kan helpen, een eigen plek voor rondslingerende spullen ook. Een lade voor de post, een plank met haakjes voor de sleutels, een grote opbergmand voor het speelgoed en een kleinere voor de laders van smartphone, tablet, draagbare box, sporthorloge of koptelefoon. Snoeren en kabels kan je verstoppen in kabelgootjes, in of achter een kast, of juist een nieuwe look geven door ze te omwikkelen met touw in een hippe kleur.
2. Ga eerst voor ruimte, vul ze daarna pas in
Door de jaren heen verzamel je meubelen, allerhande accessoires en andere spullen waarvan je vaak niet eens meer beseft dat je ze hebt. Voor je halsoverkop gaat herinrichten, is het daarom goed om je interieur eens met de blik van een buitenstaander te bekijken. Wat heb je in huis, past het in de ruimte, gebruik je het en vind je het eigenlijk wel mooi? Is het antwoord ‘neen’, dan weet je wat je kan weghalen. Ben je van plan iets anders in de plaats te zetten – een kast of eettafel die minder ruimte inneemt, een boekenrek waarin je efficiënter kan stapelen – doe dat dan niet overhaast. Dit is de gelegenheid om het perfecte meubel uit te zoeken.
3. Kleur is niet enkel voor durvers
Neutrale kleuren worden over het algemeen gezien als een veilige keuze. Toch is het ene wit (of grijs of beige …) het andere niet. Sommige neutrale tinten kunnen bijvoorbeeld een wat hardere of koele uitstraling hebben, terwijl bepaalde intense kleuren juist een heel rustgevende vibecreëren. Ben je toch bang dat kleur je interieur gaat overheersen, voeg ze stapsgewijs toe met een tapijtje hier, wat kussens daar, een enkel meubelstuk. Een nieuwe kleur aan de muren? Vraag advies aan de verfspecialist in je buurt of experimenteer zelf met kleurstalen. Valt je experiment tegen, dan gooi je er gewoon weer een laag wit overheen.
4. Denk out-of-the-box
Je vertrouwde omgeving eens bekijken door een andere bril kan je nog meer inzichten opleveren. Misschien zijn de meubelen die je al hebt prima, maar kan de opstelling beter. Draai je zithoek eens in een andere richting, verhuis het boekenrek van de woon- naar de slaapkamer en de dressoirkast naar de hal of verwissel de sofa en de eettafel van plaats. Heb je daarna nog tijd over en ben je niet vies van doe-het-zelven, dan kan je bestaande meubels zelfs een nieuw leven geven. Een nieuwe overtrek voor die ene fauteuil – of een kleurenbad voor de bestaande, als je hoes afneembaar is – een lik verf of strook behang voor een oude kast, een ander hoofdbord voor je bed, een opschuurbeurt voor die oude eettafel of fancy handgrepen voor de keukenkasten … De kleinste ingrepen maken soms verrassend veel verschil.