Zo kies je de juiste kleur voor je interieur

De dagen dat we de muren van onze woningen vooral in een veilig wit of eierschaal verfden, zijn voorbij. We durven nu veel meer voor kleur te gaan. Omdat dat extra cachet geeft en meteen voor sfeer zorgt. Maar hoe vind je de kleur die bij je interieur past? En hoe vermijd je vergissingen? Enkele tips.

Je ziet het in alle interieurprogramma’s en designmagazines: kleur kan wonderen doen in je interieur. Een ruimte die er voordien wat saai uitzag, krijgt in een handomdraai een intrigerende look. Kamers met een moeilijke lichtinval, zien er plots veel sfeervoller uit. Plaatsen waar je voordien geen oog voor had, krijgen met alleen maar een nieuw kleurtje een veel aangenamere uitstraling. De verfborstel als magische toverstaf. Maar zoals dat gaat met magie, moet je wel eerst worden ingewijd in een paar geheimen.

Interieurplan

Om te beginnen stel je voor je aan de slag gaat best een interieurplan op. Je moet namelijk een behoorlijk goed idee hebben van hoe de ruimte er gaat uitzien vooraleer je een kleur kiest: welke meubels komen erin, welke raamdecoratie, vloerbekleding, in welke kleuren, dat soort zaken. Sta ook stil bij de stijl waar je van houdt: wil je een plek waarin je je knus en geborgen voelt, ga dan voor warme kleuren als geel, oranje rood of zelfs bruin. Ben je meer te vinden voor een zakelijke, strakke look, kies dan koudere tinten als blauw, grijs of paars.

Experimenteren

Natuurlijk kan je ook stijlen combineren, je hoeft niet in je hele huis voor dezelfde uniforme look te gaan. Zo zie je vaak dat werkruimtes als een thuiskantoor of keuken in een koudere kleur worden gezet, terwijl de leefruimtes dan weer een warmere tint krijgen. Al staat een en ander natuurlijk niet in steen gebeiteld, en kan je naar believen experimenteren met kleuren: originele en verrassende keuzes kunnen vaak onverwacht mooi ogen. Het is een goed idee om vooraf een vrij groot papier in de beoogde kleur te verven en op te hangen, om zo een idee te krijgen van het effect.

Lichtinval

Om dat effect te beoordelen, hou je best ook rekening met de oriëntatie van de ruimte en de lichtinval. Licht in een kamer op het zuiden zal bijvoorbeeld warmer en intenser zijn dan in een kamer gericht op het noorden. In de kamer op het zuiden (of het deel van een ruimte dat aan de zuidkant ligt) kan het daarom goed zijn om de kleur wat te temperen door te kiezen voor een koudere variant. Aan de noordzijde doe je het omgekeerde en ga je voor een warmere tint. Bovendien verandert de lichtinval in de loop van de dag. Hou je proefblad dus goed in het oog om te zien hoe de kleur evolueert.

Apps

Handig dus, zo’n proefblad met kleur, al zijn er tegenwoordig minder ambachtelijke methodes om het effect van een kleur te beoordelen. Bijvoorbeeld in de vorm van apps waarmee je via een foto de ruimte meteen in de gewenste kleur kunt zien. Niet alle apps zijn even efficiënt of accuraat, maar ze zijn wel leuk om mee te experimenteren. En ze leren je alvast dat je niet bang hoeft te zijn van kleur. Zo worden al te felle kleuren in je interieur doorgaans afgeraden, maar ontdek je misschien al doende dat die eigenlijk wel bij je karakter passen: levendig, vol energie en hoegenaamd niet saai.

Felle kleuren

Ben je toch bang dat te felle kleuren de woonruimte wat te onrustig maken, dan kun je misschien de kleuren laten knallen in ruimtes waar je eerder kort in vertoeft, zoals de hal of het toilet. En nee, ook donkere of kleine ruimtes hoeven niet per se wit te zijn omdat ze anders te benepen of claustrofobisch worden. Het kan zelfs knus zijn om de donkerte en beslotenheid met een diepe kleur te accentueren. Anderzijds zijn er ook verfsoorten met een lichte glans die de ruimte optisch vergroten.

Moodboard

Een enorme waaier aan mogelijkheden dus. Wat een luxe is maar ook kan zorgen voor keuzestress. Ga daarom in magazines en online op zoek naar kleuren en combinaties van kleuren die je aanspreken en inspireren. Je moodboard kan best ook enkele verrassende keuzes bevatten en zal in ieder geval een handige leidraad zijn om je interieur op te fleuren.