Zo weet Talia uit Blind Gekocht precies hoeveel energie ze verbruikt

Blind Gekocht vond voor Talia en haar dochter Jaida een woning in Gavere. Met de hulp van ENGIE kunnen ze het energieverbruik in hun nieuwe huis vanaf dag één op de voet volgen.

Talia zocht via Blind Gekocht een goed geïsoleerd huis, met een tuintje en een extra speelkamer voor haar dochter Jaida, die om gezondheidsreden niet vaak buiten kan spelen. Door haar ziekte is Jaida erg gevoelig aan kou en vocht. Daarom is het voor Talia essentieel dat het huis goed geïsoleerd en vochtvrij is. Bovendien mag het voor Jaida nooit minder dan 16 graden zijn.

Isoleren is besparen
De woning die Blind Gekocht voor hen vond, werd verbouwd tot een comfortabele en aangename gezinswoning. Bij de renovatie van een oudere woning is het belangrijk om die goed te isoleren. Dat helpt om je energieverbruik onder controle te houden. Verwarming is immers een groot deel van je uitgaven voor energie.
In een goed geïsoleerde woning heb je minder energie nodig om een comfortabele binnentemperatuur te halen. Zeker met de hoge energieprijzen verdien je de investering in goede isolatie op termijn terug. Als je isoleert, voorzie dan ook voldoende ventilatie zodat de kwaliteit van de binnenlucht steeds goed blijft.

Volg je verbruik op de voet
Als je in een nieuwe of gerenoveerde woning gaat wonen, weet je in het begin nog niet hoeveel energie je zal verbruiken. Talia wou daar wel graag een idee van hebben, net omdat zij en Jaida veel tijd binnen doorbrengen. Ze wou ook weten waarop ze eventueel kon besparen.
Dat gaat op een heel eenvoudige manier. Tijdens de verbouwing plaatste Fluvius namelijk een digitale meter. Dankzij die digitale meter en de gratis Smart app van ENGIE kan Talia haar energieverbruik op de voet volgen. Met de app kan ze haar verbruik per dag, en per maand monitoren, zowel in kWh als in euro’s. Daardoor weet Talia perfect hoeveel ze verbruikt.
In de app kan je makkelijk het verbruik in verschillende periodes vergelijken. Zie je pieken in je verbruik tijdens bepaalde uren of dagen? Dan weet je dat er op dat moment energieverslindende toestellen actief waren.

Geen verrassingen meer
Naast je verbruik opvolgen kan de Smart app nog meer, zegt energiespecialist Paul van ENGIE. “De Smart app weet je het hele jaar door te zeggen hoe hoog je volgende jaarafrekening zal zijn. De app adviseert je vrijblijvend als je je voorschot best verhoogt of verlaagt. Zo vermijd je dat je veel moet bijbetalen wanneer je je afrekening krijgt.”
In de app kan je ook je ‘maandpieken’ opvolgen: de momenten waarop je de meeste stroom van het net haalt. Die maandpieken worden sinds de invoering van het capaciteitstarief gebruikt om een deel van de netwerkkosten te berekenen. Met de app weet je onder welke maandpiek je best blijft, zodat je bij je jaarafrekening evenveel of minder netwerkkosten betaalt dan vóór de invoering van het capaciteitstarief.

Wat als je zonnepanelen hebt?
Talia overweegt om in de toekomst te investeren in zonnepanelen. Daarmee kan ze zelf elektriciteit opwekken. Dat betekent dat ze minder elektriciteit van het net moet afhalen waardoor ze nog meer op haar energieverbruik kan besparen. “In Vlaanderen heb je de investering in zonnepanelen na vijf jaar terugverdiend”, zegt Paul. “Ik zou Talia dan ook aanraden om daar zeker over na te denken. Eens de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, zal Talia in de Smart app van ENGIE ook kunnen opvolgen hoeveel energie ze zelf op het net zet.”

Scan de QR-code om de Smart app te downloaden

Wie kan de Smart app gebruiken?

De Smart app van ENGIE is helemaal gratis en is beschikbaar voor Android en iOS. Je moet uiteraard klant zijn bij ENGIE, en je moet in Vlaanderen wonen en een digitale meter hebben. Als je nog geen digitale meter hebt, kun je sinds 1 januari 2023 gratis een digitale meter aanvragen bij Fluvius.
Alle bedragen die je in de Smart app ziet zijn berekend op basis van jouw energiecontract met ENGIE, je werkelijke verbruik en de marktprijs. Zo krijg je altijd een betrouwbaar beeld van je verbruik. Je kunt ook kiezen of de app je meldingen mag sturen en welke meldingen, afhankelijk van wat jij nodig vindt. Je ziet dus alleen wat jij belangrijk vindt.

Heb je een digitale meter en ben je klant bij ENGIE? Download dan de Smart app.