Zo maak je van je terras een heuse buitenliving

In het warme seizoen krijgen heel wat mensen er in hun woning een extra woonruimte bij, omdat er veel geleefd wordt op het terras en balkon. Al wordt de plek nog vaak uiterst karig en zelfs spartaans ingericht. En dat is jammer, want ze heeft alles in zich om er een heerlijke leefruimte van te maken. Welkom op je vernieuwde terras!

Wie terras zegt, denkt uiteraard in de eerste plaats aan heerlijk zomers weer. Het terras is dan ook traditioneel de plek bij uitstek om van de zon te genieten. In de jaren dertig van vorige eeuw was er zelfs even sprake van een ware zonnecultus, en werden er woningen ontworpen met rondom ruime terrassen en balkons waar je de hele dag lang kon zonnekloppen. Tegenwoordig worden terrassen ook groter, maar doordat de zomers langer, heter en droger worden, is het nu zaak om er genoeg beschutting tegen de zon te voorzien.

Gefilterd licht

Dan denken we natuurlijk in de eerste plaats aan parasols, die alle maten en vormen kunnen aannemen. Je hebt enorme exemplaren, muurparasols, in verschillende kleuren en motieven, die je ook nog eens kunt kantelen … En toch volstaan ze vaak niet, en wordt het soms drummen aan tafel om een plekje te bemachtigen in de schaduw. Een oplossing kan dan een echte zonwering zijn. Je hebt de klassieke luifels, maar mooi en sfeervol zijn bijvoorbeeld ook doeken die je boven je terras spant, of een houten constructie met rietmatten, waar de zon nog gefilterd doorheen valt.

Regendagen

En waarom zou je geen heus afdak maken, dat je ook nog eens beschut tegen de regen? Niets heerlijker dan op warme regendagen buiten te kunnen eten terwijl de rest noodgedwongen binnen zit. Ook voor het idee van de Amerikaanse porch valt wel wat te zeggen. Het is er niet alleen zalig zitten (in een schommelstoel!), in de zomer houdt ze ook nog eens de zon weg van de ramen, terwijl die zon in de winter, als ze lager staat, eronderdoor schijnt. De voordelen van afdak en zonwering combineren? Ga dan voor een overdekking met lamellen, die je naar believen kunt openen en sluiten.

Buitensalon

En dan is het tijd om je terras aan te kleden. Uiteraard in de eerste plaats met meubels. De tijd dat terrasmeubels vooral lelijke plastic ondingen waren, ligt gelukkig lang achter ons. Nu vind je zelfs heuse buitensalons, die even mooi en comfortabel zijn als een gewone salon, maar die wel in weer en wind buiten mogen blijven. Toegegeven, goedkoop zijn ze niet. Een heel wat betaalbaarder alternatief zijn de palletmeubels die je nu overal ziet: je kunt ze zelf maken, en het is ook nog eens een vorm van recyclage. Een weersbestendig tapijtje erbij, en je hebt een zalige plek onder de sterren.

Zuiders gevoel en Chinese fondue

En ook om buiten te eten heb je keuze te over, van een retro bistrosetje, over landelijk houten meubilair of een picknickbank, tot strak modern of industrieel. En heb je een overdekt terras, dan kun je er zelfs binnenmeubels onder plaatsen. Waarom bijvoorbeeld geen lange oude tafel met allemaal verschillende stoelen uit de kringloopwinkel? Voor een instant zuiders gevoel. En wie buiten eten zegt, zegt natuurlijk ook buiten koken.

Een buitenkeuken hoeft niet duur te zijn: aan enkele kastjes met daarop een werkblad en een eenvoudige kookplaat kun je al heel wat plezier beleven. Een tip: schaf je een Chinese fondue aan: simpel, heerlijk en gezond. 

De avond valt

Zoveel gezelligheid vraagt om aangepaste verlichting. Buitenkaarsen, lichtslingers en andere sfeerlichtjes, je vindt ze in schier oneindige hoeveelheden. Maar voorzie ook wat feller licht waarbij je kunt eten en zelfs een boek lezen, want ook in het vroege najaar, wanneer het vroeger donker wordt, is het tegenwoordig vaak warm genoeg om ’s avonds buiten te zitten. En wordt het toch wat fris, dan plaats je zo’n vuurschaal, of kijk je van onder een dekentje naar een film, terwijl om je heen de nacht valt.

Nog wat (muur)decoratie en planten erbij, en je living onder de blote hemel is klaar. Denk daarbij zeker ook aan eetbare planten: niets heerlijker dan rondom je de ingrediënten voor het avondmaal te plukken en meteen te verwerken.