Zo haal je het maximum uit een kleine keuken en een krap budget
Leuven is de allerduurste stad van Vlaanderen en dat zullen Florian en Celine uit Blind Gekocht geweten hebben. Hoe haal je met een beperkt budget het beste uit je verbouwing, en meer bepaald uit de keuken?
Het sportieve koppel Florian en Celine uit Blind Gekocht droomde van een karaktervolle en betaalbare woning in de Leuvense rand. Maar betaalbaar rijmt niet op Leuven, zo ontdekte makelaar Béa. Toch realiseerde ze alweer het bijna onmogelijke en vond ze een op te knappen rijhuisje in Kessel-Lo.
De Dovy-keukenconsultant stond voor de uitdaging om van een krappe oude keuken vol hoekjes en kantjes een hedendaags en ruim geheel te maken. Een kolfje naar zijn hand!
Hoe houd je een keuken betaalbaar, hedendaags én zo ruim mogelijk?
De keuken van Florian en Celine is een voorbeeld van hoe je met beperkte middelen een prachtige keuken kunt maken naar ieders smaak. Dit zijn de vier belangrijkste ingrepen die dat mogelijk maakten:
1. De kracht van laminaat
Als je over een strak budget beschikt, zijn duurdere materialen zoals een keramisch werkblad over het algemeen geen optie. Geen nood, je kunt niet alleen je kastdeuren in laminaat laten uitvoeren, maar je kunt ook voor een werkblad in laminaat kiezen. Oersterk én betaalbaar.
Het koppel houdt van de boho-stijl. Dat staat voor Bohemian, gekenmerkt door natuurlijke materialen gecombineerd met warme tinten. Daarom koos de Dovy-keukenconsultant voor roodbruin laminaat met een houtmotief. Dit is een mooie match met het vergrijsde parket. Op deze panoramische foto kun je het ontwerp in detail bekijken.
2. Een keukeneiland is niet verplicht
Keukeneilanden zijn leuk – als je er de ruimte voor hebt. En dat is hier niet het geval, zoals het eiland in de oorspronkelijke keuken pijnlijk duidelijk maakt. In een smallere ruimte kies je beter voor een andere indeling. Dat werd hier een zogenaamde galerijkeuken: een keukenopstelling die links en rechts kasten en een aanrecht heeft. Architect Bart legt uit: “Door de manier waarop de keuken nu gepositioneerd is, heb je vanuit de keuken, de leefkamer en het salon altijd contact met de tuin. Erg belangrijk, want dat is een van de troeven van deze woning.”
3. Durf recycleren
De oude keuken laten staan was geen optie, wegens gedateerd en voorzien van plaats verslindende objecten. Maar soms zit in een bestaande keuken nog wel een goed werkend apparaat dat je kunt hergebruiken. Zeker als je op de centen moet letten. En het is gewoon ook goed voor het milieu om kwalitatieve toestellen te hergebruiken.
De bestaande oven was nog helemaal oké en vond een plaats in de nieuwe keuken, op ergonomische hoogte ingebouwd. Zo goed als nieuw en voor geen geld.
4. Ga voor maatwerk
Over ergonomie gesproken: omdat Celine en Florian allebei groot zijn, opteerde de keukenconsultant voor werkbladen die hoger zijn dan normaal (97 cm). Dat Dovy altijd voor maatwerk gaat, kwam ook van pas om de vele hoekjes en kantjes van de keuken optimaal te benutten. Dat betekent dat er veel opbergruimte is in een relatief kleine keuken.
Florian en Celine stralen: “Die keuken is echt wel volledig ons ding: veel hout, veel licht. En op onze hoogte!” Architect Bart en makelaar Béa slaken een zucht van verlichting. Op naar het volgende project …