Kies een stofzuiger die het best past bij jou en je woning

Een nieuwe stofzuiger kopen is niet altijd even makkelijk. Is zo’n snoerloze steelstofzuiger de beste optie voor jou of houd je het liever op een klassieke sledestofzuiger? Met of zonder stofzak? Of ga je toch maar voor het gemak van een robotstofzuiger? Kun jij de bomen nog door het stofzuigerbos zien? We helpen je op weg.

Sledestofzuiger

Bij traditionele stofzuigers, ook wel bekend als sledestofzuigers, kun je kiezen tussen stofzuigers met en zonder zak. Stofzuigers met zak hebben meestal de grootste opvangcapaciteit, waardoor je de stofzak minder vaak moet leegmaken. Nog een voordeel: je gooit de volle, afgesloten stofzak gewoon in de vuilbak zonder stofwolk. Opgeruimd staat netjes!

Een stofzuiger zonder zak is budgetvriendelijker omdat je nooit meer stofzakken in huis hoeft te halen. Handig en goedkoop! Al het vuil en stof wordt in een apart stofreservoir opgeslagen dat je geregeld moet leegmaken. Vergeet ook de filter niet af en toe te reinigen zodat de zuigcapaciteit op niveau blijft.

Waarop moet je letten bij een sledestofzuiger?

  • Denk aan de borstel. De meeste stofzuigers hebben twee standen: eentje voor harde vloeren en eentje voor tapijten. Sommige modellen worden ook met een parketborstel geleverd.
  • Heb je huisdieren? Dan mag een turboborstel zeker niet ontbreken. Door de draaiende borstels worden haren en stofpluisjes moeiteloos opgezogen.
  • Last van allergieën? Kies dan voor een stofzuiger met zak. Die dient als extra filter waardoor de uitgeblazen lucht schoner blijft. Bij het vervangen van de stofzak kom je bovendien met minder stof in aanraking.

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger (of draadloze stofzuiger) is de ideale match voor een snelle, dagelijkse reiniging van je woning. Deze stofzuigers hebben geen kabel en werken met een oplaadbare batterij. Leve de bewegingsvrijheid! De meeste steelstofzuigers zijn bovendien uitgerust met een ingebouwde kruimeldief. Handig als je snel wat kruimels wilt opzuigen of de auto wilt schoonmaken. De nieuwste toestellen hebben ook steeds meer autonomie (lees: langere gebruiksduur van de batterij) en wegen steeds minder.

Waarop moet je letten bij een steelstofzuiger?

  • Steelstofzuigers hebben vaak een turboknop voor extra zuigvermogen. Dit kan echter de batterijduur flink inperken. Wees er dus zuinig mee.
  • Het opvangreservoir is niet zo groot als bij een klassieke stofzuiger. Je zal hem dus iets vaker moeten leegmaken.
  • Zin om te stofzuigen en te reinigen in één keer? Kies dan voor een steelstofzuiger die stofzuigt en dweilt tegelijk. Tijdswinst verzekerd!

Robotstofzuiger

Heb je weinig tijd of doe je liever andere dingen dan stofzuigen? Geen stress, robotstofzuigers doen het werk voor jou. Zo’n stofzuiger laadt zichzelf op (in het oplaadstation) en bij sommige modellen volg je de activiteiten van het toestel rechtstreeks op je smartphone. Dankzij verschillende sensoren en navigatiemethodes zorgt deze slimme robotstofzuiger voor een proper resultaat. Algemeen is een robotstofzuiger heel handig als extra stofzuiger die dagelijks een schoonmaakrondje maakt in huis.

Waarop moet je letten bij een robotstofzuiger?

  • Welk type vloer heb jij? Robotstofzuigers zijn geschikt voor alle soorten harde vloeren, maar voor sommige modellen vormen tapijten een probleem.
  • Een uitstekend filtersysteem is een must: het voorkomt dat stofdeeltjes weer in de schone lucht terechtkomen. Een HEPA-filter houdt tot 99,97 procent van alle stofdeeltjes tegen.
  • Houd er rekening mee dat een robotstofzuiger een klassieke stofzuiger nooit helemaal vervangt. Een robot is ook niet geschikt voor de plinten of traptreden.