Welke keukenstijl past bij jou? Dit zijn de trends voor 2023

Is jouw keuken aan vervanging toe? Laat je inspireren door verschillende keukenstijlen en kies de stijl die het best bij jou en/of je gezin past. Van landelijk over strak tot industrieel. Maar ook allerlei tussenvormen kunnen perfect.

De landelijke keuken
Gezellig, met veel natuurlijke materialen en zachte kleuren. Natuurlijk is de landelijke keuken een blijver. In deze keuken kies je voor stijlvol kraanwerk, en een natuurhouten of natuurstenen werkblad. De kasten en laden open je met klassieke trekkers.
In een landelijke keuken hoef je niet alles in gesloten kasten op te bergen. Potten mogen in open rekken staan, een kruidenrekje kan ook. Keukengerei hang je eventueel op aan een verchroomde stang. Voor de spatwand zorgen originele tegeltjes voor een landelijke uitstraling.

Strak en zwart
Aan het andere eind van het keukenpalet vind je de strakke, hedendaagse keuken. Greeploze kasten waarin alle toestellen weggewerkt worden, zorgen voor een fraai lijnenspel en een gevoel van rust. Zwart blijft een heel populaire kleur en met de antivingerafdrukcoatings van tegenwoordig zorgt dat niet langer voor schoonmaakperikelen.
In deze keukens vind je vaak de meest innovatieve materialen. Het nieuwste snufje in de wereld van de werkbladen is Dekton, een materiaal dat bestaat uit glas, porselein en kwarts, dat zo goed als onverwoestbaar en in alle mogelijke designs beschikbaar is.

Retrokeuken
Ook helemaal terug: de keukens van de jaren vijftig en zeventig van vorige eeuw. Pastelkleuren en afgeronde vormen, maar natuurlijk ook alle snufjes van modern comfort. Denk aan een broodrooster, kookfornuis en vrijstaande koelkast in vintage uitvoering.
Je kunt natuurlijk opteren voor een echte vintage keuken met authentieke kastjes en laden. Maar bij de meeste keukenfabrikanten kun je geslaagde replica’s vinden van keukens van enkele decennia geleden, maar met een handige, hedendaagse indeling, soft-close lades en naadloze kastdeuren.

Mixen en matchen
Wil je graag voor een van bovenstaande stijlen gaan? Gewoon doen. Maar vergeet niet dat je ook vrijelijk kunt mixen en matchen tussen verschillende stijlen. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed een landelijke keuken met industriële elementen combineren. Of een strakke keuken minder strak maken met bijvoorbeeld een werkblad in natuursteen, natuurhouten onderkasten in combinatie met zwarte bovenkasten, …
Hetzelfde geldt voor een strakke, landelijke stijl. Vergeet niet dat je ook met de keuze van de vloer, eettafel en verlichting belangrijke nuances kunt aanbrengen in de stijl van je keuken.

Trends in technieken
Welke keukenstijl je ook verkiest, combineer ze zeker met de modernste technieken. In hedendaagse keukens zijn stoomovens aan een ongeziene opmars bezig. Met de huidige gasprijzen gaat inductie wellicht gas voorgoed van de troon stoten. En als je nu een keuken installeert, kies je best meteen voor een multifunctionele kraan.
Met een stoomoven kook je sneller en gezonder. Je eten heeft meer smaak en alle vitamines blijven behouden.
Met een multifunctionele kraan haal je gekoeld en gezuiverd water uit de waterleiding, desgewenst met bruis. En ook die waterkoker heb je niet meer nodig.
Koken op inductie betekent elektrisch koken met de responstijd van koken op gas. Veilig, efficiënt en superzuinig.

Wat met je verzekering?
Een grondige verbouwing doet de waarde van je woning stijgen. Het kan zijn dat je dan ook je woningverzekering moet laten aanpassen. Dat is met name zo als jouw verzekeraar ook naar de afwerkingsgraad van je woning kijkt voor de waardebepaling. Neem bij twijfel contact op met je verzekeringsmaatschappij.
Bij de woningverzekering van Corona Direct speelt alleen het volume van je woning (in kubieke meter) een rol. Zolang dat niet verandert, blijft je premie ongewijzigd. Makkelijk toch? Als je zoals in aflevering 2 van Extreme Makeover Vlaanderen een achterbouw sloopt en met dezelfde afmetingen weer opbouwt, verandert het premiebedrag dus niet.

Meer informatie
Op de website van Corona Direct vind je de infofiches over deze woningverzekering, en ook alle wettelijke bepalingen zoals de algemene voorwaarden, de uitsluitingen en beperkingen, en de klachtenprocedure. Houd er rekening mee dat je een woningverzekering meestal ten laatste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag moet opzeggen. Dat doe je per aangetekende brief, tenzij jouw verzekeraar ook een andere manier toelaat.

Verzeker je woning per kubieke meter. Zo ben je nooit te veel of te weinig verzekerd. Klik hier en bereken direct je premie. Tot 11 december 2022 krijg je bovendien 15% korting (de voorwaarden zijn online te raadplegen).