Welke kamerplanten in huis halen? Een gids voor beginners

Kamerplanten zorgen voor meer mentaal welzijn en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze fleuren je interieur op. Maar welke kun je het beste kiezen, hoe hou je ze in leven en zijn ze wel veilig voor kleine kinderen en huisdieren? Met deze tips kom je al een heel eind, groene vingers of niet.

De wetenschap is het erover eens: planten in huis kunnen je stressniveau verlagen, ze helpen je om je te concentreren en verhogen zo je productiviteit. Planten verzorgen kan bovendien heel ontspannend zijn. En ze zuiveren de lucht – de een al meer dan de ander.

Maar als je geen groene vingers hebt en bijvoorbeeld al eens een plant hebt laten doodgaan, kan al dat groen je misschien juist voor meer stress zorgen. Bovendien zijn sommige kamerplanten giftig en haal je ze dus beter niet in huis als je nieuwsgierige kleine kinderen of huisdieren hebt. Je kunt giftige planten natuurlijk ook buiten het bereik van hond of kind zetten (bij katten wordt dat al wat moeilijker).

Vetplanten en cactussen

Ook de grootste plantenbeul slaagt er slechts met heel veel moeite in om vetplanten en cactussen dood te laten gaan. Ook als je weinig tijd hebt of vaak vergeet je planten water te geven, zijn vetplanten en cactussen de perfecte keuze. Ze zijn niet alleen heel decoratief, maar vereisen ook weinig verzorging. Je vindt ze in allerlei vormen en maten, en krijgt er dus altijd wel eentje ergens kwijt, van het aanrecht tot de boekenkast.

Voor een optimaal gezonde cactus of vetplant plaats je hem het beste in direct zonlicht, bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank. Ze hebben heel weinig water nodig; een keer om de paar weken volstaat.

Dracaena

De dracaena of drakenbloedboom is een slanke, sierlijke plant die ideaal is voor woonkamers. Ze kunnen best wel groot worden. Drakenbomen zijn luchtzuiverend en doen niet moeilijk over licht: ze gedijen zowel in indirect licht als in de halfschaduw. Ze hebben wat meer water nodig in de lente en zomer en wat minder in de herfst en winter. Let op, de rode hars die door de bladeren stroomt (het drakenbloed dus) is licht giftig, dus uitkijken met huisdieren en kinderen.

Pothos

De pothos groeit graag (en snel) in indirect licht. Als hij minder licht heeft, zal hij wat minder snel gaan groeien. Je moet hem maar om de twee weken water geven, maar in de zomer mag het wekelijks. Zorg ervoor dat je huisdieren niet snoepen van de bladeren van de pothos, want ze zijn licht giftig.

Monstera

Veel plaats, weinig tijd, geen kleine kinderen of huisdieren? Dan is de monstera, ook wel bekend als de gatenplant, iets voor jou. De grote bladeren zitten vol karakteristieke gaten, en dat is volstrekt normaal. Ideaal voor als je een echte eyecatcher wilt zonder gedoe.

De monstera houdt van indirect licht en halfschaduw. In de lente en zomer is hij wat dorstiger. Dan mag je hem elke week water geven en de grond vochtig houden, zonder dat de wortels onder water komen te staan. In de herfst en winter moet de grond helemaal opdrogen voordat je hem weer water geeft. Check of er geen overtollig water in de plantenschotel onder de pot komt te staan, want dat is een teken dat je te veel water geeft.

De monstera kan erg groot worden en kan dan wat steun van een plantstok gebruiken.

Sanseveria

Nog niet zo lang geleden haalden mensen hun neus op voor een sanseveria of vrouwentong. Ze werden geassocieerd met oude kroegen en oma-interieurs. Ondertussen hebben we weer leren houden van oude kroegen en oma-interieurs en dus ook van de sanseveria. Deze plant is moeilijk stuk te krijgen én een uitstekende luchtzuiveraar. Ondanks zijn populariteit in volkscafés is dit absoluut geen dorstig type. Bij twijfel beter geen water geven, want anders loop je kans op wortelrot. Giftige bladeren, dus niet in het bereik van nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen plaatsen.