Vijf tips voor een fris en goed geventileerd huis
Wanneer de buitentemperaturen oplopen, is het een uitdaging om de binnentemperatuur onder controle te houden. Met een combinatie van buitenzonwering en passieve nachtkoeling doe je dat op een efficiënte, natuurlijke en duurzame manier. Dit zijn de vijf vuistregels voor een comfortabele zomer.
1. Houd de zon tijdig tegen
De zonnestralen warmen via het glas van je ramen je interieur op. En dan is het kwaad geschied, want de warmte die binnen zit kan in een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning moeilijk opnieuw naar buiten. Het is dus beter de zonnestralen tegen te houden voor ze het glas bereiken. Buitenzonwering van Renson zorgt ervoor dat het binnen niet opwarmt. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Met rolluiken bereik je toch hetzelfde effect? Klopt, maar dan ben je op mooie zomerdagen in een donker huis wel op kunstlicht aangewezen.
En neen, screens zijn niet enkel weggelegd voor nieuwbouwwoningen. Ook op bestaande ramen kan je ze perfect laten opbouwen. Dankzij de Fixscreen Solar kan je zelfs kiezen voor screens op zonne-energie, zonder dat daarvoor elektriciteitsaansluitingen voorzien moeten worden.
2. Haal koelere nachtlucht binnen
Om oververhitting in huis helemaal voor te zijn, combineer je zonwering het best met nachtkoeling. Dat doe je zo: de screens de hele dag naar beneden en enkele ramen de ganse nacht open om je woning te ‘spoelen’ met koelere nachtlucht. Dat kan in alle veiligheid met inbraakveilige en insectenwerende nachtkoelingsroosters in of voor de ramen. Nachtkoeling scheelt ’s ochtends heel wat graden op de thermometer. Je wordt lekker uitgerust wakker in een aangenaam fris huis.
Bouwheer Rimmert Van Maele is alvast overtuigd van de nachtkoeling in zijn nieuwbouwwoning. “Tijdens de nacht en – afhankelijk van de periode in het jaar – zelfs overdag zetten we consequent de nachtkoelingsluikjes open in de slaapkamers. Die doen goed hun werk, want koelere nachtlucht zorgt er effectief voor dat het binnen kan afkoelen tegen ’s anderendaags. Ook mooi meegenomen is dat deze luikjes van buitenaf helemaal niet zichtbaar zijn maar perfect ingewerkt zitten achter de gevelbekleding. We laten de luikjes zelfs overdag met een gerust hart open terwijl wij er niet zijn.”
Ben je aan nieuwbouw toe? Informeer dan naar de integratie van nachtkoelingsroosters in je ramen of gevel. Verbouwplannen waarbij de ramen vervangen worden? Dan is dit ook voor jou een interessante optie.
3. Kies voor automatische sturing
Buitenzonwering werkt optimaal als ze automatisch aangestuurd wordt. Een luxmeter monitort dan bijvoorbeeld de hoeveelheid zonnestralen en laat de zonwering automatisch neer vanaf een bepaalde drempelwaarde. Of je nu thuis bent of niet, je slimme huis zorgt voor zijn eigen binnenklimaat.
4. Ga voor een comfortabel binnenklimaat
Buitenzonwering overdag en passieve, natuurlijke koeling ’s nachts: het is niet alleen een energie-efficiënte combinatie die je een pak kan besparen op koelkosten, maar het levert ook een aangenamer gevoel op binnenshuis dan geforceerd te moeten koelen. Een comfortabel binnenklimaat, kortom. Net daarom is nachtkoeling van Renson vooral ook voor slaapkamers een goede oplossing, veilig en aangenaam.
5. Wees voorbereid
Wacht niet tot de eerste hittegolf van 2021 eraan komt om in actie te schieten. Wie nu goed voorbereid is, komt de komende hete dagen lekker ontspannen door. En in je frisse slaapkamer zal je extra genieten van een zalige nachtrust.
Altijd de best mogelijke binnenluchtkwaliteit
Ventileren? Da’s makkelijk. Dankzij de Healthbox 3.0 of de Waves van Renson hoef je er zelfs je slaap niet voor te laten. Die slimme ventilatietoestellen houden namelijk automatisch de binnenluchtkwaliteit op peil.
Foto’s: Renson