Verlaag je energiefactuur met een lucht-luchtwarmtepomp

Is er een manier om minder energie te verbruiken voor verwarming en koeling en toch niet je hele verwarmingsinstallatie te moeten vervangen? Ontdek de vele voordelen van de lucht-luchtwarmtepomp.

Sinds het najaar van 2021 pieken de prijzen van gas en mazout. Het ziet er niet naar uit dat de energieprijzen snel zullen zakken. Bovendien weten we dat gas en stookolie een eindig verhaal zijn. Om de broeikasgassen te beperken en de klimaatverandering tegen te gaan, moet het gebruik van fossiele brandstoffen naar omlaag. Nogal logisch dat mensen om al die redenen op zoek gaan naar alternatieven voor of een slimme, energiezuinige aanvulling op hun verwarming op gas of mazout. En dat brengt ons automatisch bij de lucht-luchtwarmtepomp.

Een lucht-luchtwarmtepomp is een airco

Een lucht-lucht warmtepomp is een airco die op een energie-efficiënte manier kan koelen en verwarmen. De meeste warmtepompen zijn omkeerbaar en kunnen verwarmen en koelen. Een warmtepomp is een toestel dat warmte onttrekt aan de lucht de bodem of het grondwater. Ze krikt die gratis warmte uit de natuur op en geeft ze in de woning af. Een warmtepomp werkt dus per definitie met gratis hernieuwbare energie: de temperatuur van de omgevingslucht.

Als dat allemaal te abstract klinkt, kan je je de werking van een warmtepomp het best voorstellen aan de hand van een koelkast: daar verwijdert de warmtepomp de warmte uit het koelgedeelte om het aan de achterkant af te geven. Meer weten over de verschillende types warmtepompen? Lees dan dit artikel.

Warm in de winter, koel in de zomer

Een van de voordelen van een lucht-luchtwarmtepomp is dat je de werking kan omkeren in de zomer. In de winter blaast ze warmte in huis, in de zomer onttrekt ze de warmte aan de kamer waarin de binnenunit staat en geeft ze die warmte aan de buitenlucht af.

In tijden van dure energie hebben lucht-luchtwarmtepompen een ander voordeel dat nog veel meer in het oog springt: ze zijn bijzonder energie-efficiënt. Ze halen de meeste van hun energie uit de lucht. Slechts voor 20% van hun energie hebben ze elektriciteit nodig. Toch als je kiest voor een superefficiënt model van Daikin, een voortdurend innoverende fabrikant met 90 jaar ervaring.

Ideale aanvulling op gas- of mazoutketel

Je kan een lucht-luchtwarmtepomp gebruiken om je woning te koelen of te verwarmen, maar ze is ook heel geschikt als aanvulling op een bestaande gas- of stookolie-installatie. Omdat de stoomprijzen lager liggen dan die van fossiele brandstoffen, en omdat warmtepompen veel energie-efficiënter zijn, gebruik je dan in de eerste plaats je airco om je woning te verwarmen. Je gebruikt je cv-ketel enkel nog om je sanitair warm water te verwarmen. En op de allerkoudste dagen kan je je radiatoren aansteken als bijverwarming. Zo beleef je het beste van twee werelden.

Snelle installatie

Nog een voordeel: een lucht-luchtwarmtepomp laat zich heel snel installeren. Op een enkele buitenunit kan je één tot vijf binnenunits aansluiten en dus vijf verschillende kamers koelen of verwarmen naargelang de individuele behoefte.

Daikin-warmtepompen zijn bijzonder stil, makkelijk in gebruik en ze bestaan in designs aangepast aan elk interieur. Combineer ze met je eigen zonnestroom en druk je energiefactuur vanaf dag 1. En als je ze nu installeert, kan je niet alleen volgende winter zuinig verwarmen maar deze zomer ook al genieten van een aangenaam koel huis.

De voordelen van de lucht-luchtwarmtepomp

We zetten de voordelen van de lucht-luchtwarmtepomp nog even op een rij.

• Bijzonder energiezuinig, 80% van de energie wordt onttrokken aan de natuur.
• Verwarmen én koelen met hetzelfde toestel.
• Verwarm of koel alleen waar en wanneer nodig.
• Makkelijk combineerbaar met bestaande cv-installatie.
• Snel geïnstalleerd.
• Kleinere investering dan andere warmtepompen.

Altijd het perfecte binnenklimaat? Ontdek hier hoe Daikin jou kan helpen!