Ventileren in de badkamer: hier moet je op letten
Een hete douche of een lang bad, wat is leuker? Dat mag jij bepalen. Maar vergeet ook niet om voldoende aandacht te hebben voor de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit in de badkamer. Zo voorkom je schimmelvorming en erger.
Je ligt languit in je bad wanneer je oog getroffen wordt door zwarte stippen of vlekken op het plafond. Dat betekent dat je te maken hebt met schimmelvorming. De waterdamp die vrijkomt tijdens het douchen of baden stijgt op en condenseert tegen het koude plafond. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, het is ook ongezond. Wanneer je zo‘n schimmel niet behandelt, krijg je op termijn mogelijk te maken met problemen in de woning en met gezondheidsklachten. Al is voorkomen natuurlijk nog beter. Slim ventileren is de boodschap.
Ventileren op maat
Met slim ventileren bedoelen we: ventileren op maat, niet te veel maar ook niet te weinig. Voldoende om binnenshuis altijd over de best mogelijke binnenluchtkwaliteit te beschikken, maar niet te veel om de energiefactuur niet de hoogte in te jagen. Het goede nieuws is dat slimme ventilatiesystemen dat volkomen automatisch voor jou regelen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan vooral verder.
Slimme ventilatie in de badkamer
Slimme ventilatiesystemen monitoren per woonruimte continu de binnenluchtkwaliteit en stemmen daar hun ventilatie specifiek voor die ruimte op af. Hun sensoren meten namelijk onophoudelijk het gehalte aan CO2, vocht en VOC’s of geurtjes in de binnenlucht op kamerniveau. Stijgt één of meer van die elementen in de binnenlucht van één specifieke ruimte in huis boven een aanvaardbare drempel, dan schiet het ventilatiesysteem daar te hulp.
Door voortdurende monitoring en vraaggestuurde ventilatie wordt in alle natte ruimtes in huis (badkamer, wasplaats, keuken en toilet) de vervuilde binnenlucht tijdig afgevoerd en vervangen door verse buitenlucht. Het meest sprekende voorbeeld is natuurlijk de badkamer. Met voldoende ventilatie vermijd je daar niet alleen schimmelvorming, afbladderende verf, vochtige muren en gezondheidsproblemen, maar heb je ook nooit meer last van aandampende spiegels. Dus ja, ook in de badkamer kan je vrij ademen, net zoals buiten. Zelfs na een stomende douche.
Renovatie of nieuwbouw?
Het hele mooie is dat dit soort slimme ventilatie niet alleen is voorbehouden voor wie zich aan een grondige renovatie of nieuwbouw waagt, maar dat het ook voor renovatie bestaat. Plan je een nieuwbouw of een grondige renovatie, dan kies je best voor een slimme centrale ventilatie-unit als de Renson Healthbox 3.0. Die weet automatisch dat hij net in de badkamer meer moet ventileren (en op dat moment niet per se in de keuken of wasplaats), en hij doet dat net zo lang als nodig is tot alle waterdamp vervangen is door verse, droge lucht.
Plan je enkel een badkamerrenovatie en is een centraal ventilatiesysteem geen optie? Dan kan je kiezen voor de slimme Waves-badkamerventilator. Die werkt op precies dezelfde manier, maar dan enkel voor de badkamer op zich. In plaats van een klassieke badkamerventilator aangesloten achter de lichtknop of bediend via een bewegingssensor, meet de Waves het vochtgehalte in de lucht en treedt automatisch in actie wanneer (en net zolang) het nodig is.
Meten is weten
Ben je (nog) niet toe aan een renovatie en wil je in de eerste plaats te weten komen hoe het gesteld is met de binnenluchtkwaliteit in de badkamer of in eender welke andere ruimte in huis om op zoek te kunnen naar de juiste aanpak? Daar zijn ook interessante en betaalbare oplossingen voor.
De Sense vertelt je wat je onmogelijk zelf kan analyseren. Aan de hand van een eenvoudige kleurcode (blauw is goed, oranje is bedenkelijk, rood is alarmerend) vertelt Sense je hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is, opnieuw op basis van (naar keuze) CO2 -, vocht- of geurtjesdetectie. De Sense doet er zelfs nog een schep bovenop, want hij meet ook de temperatuur en lichtsterkte binnenshuis en laat je alle gedetailleerde info raadplegen via de intuïtieve app.