Tien lessen uit het Grote Renovatieonderzoek

Uit het Grote Renovatieonderzoek van Onderdak blijkt dat we vooral verbouwen om energie te besparen en het comfort in onze woningen te verhogen. Maar de budgetten zijn beperkt en er is nog werk aan kennis over prioriteiten, technieken en regelgeving. Dit zijn de belangrijkste lessen.

 

1. Besparen op nummer één

We verbouwen in de eerste plaats om min- der energie te verbruiken, zegt 58% van de ondervraagden. En dus ook om een beter EPC-label te behalen (zoals 26% expliciet aangeeft). Prioriteit nummer twee is het verhogen van het comfort in huis (56%). En dan is het mooi meegenomen dat je woning in één klap meer waard wordt (35% noemt dit als een van de drie belangrijkste doelen).

Met andere woorden: we zien een renovatie als een investering die zich op termijn terugverdient in een lagere energierekening, meer comfort en een betere verkoopwaarde van de woning.

 

2. 52% werkt in tandem met een aannemer

Steeds meer verbouwers pakken hun woning stap-voor-stap aan. Een op drie laat alle werken over aan een aannemer, terwijl 52% een mix kiest van zelf doen en vakmensen inschakelen. 32% laat alle werken over aan een aannemer. Slechts 15% van de verbouwers doet alles zelf of met behulp van vrienden en familie.

 

3. Vlamingen zijn kostenbewust bij renovatie

De meeste verbouwers werken met een strak budget. Hoewel dit uitdagend is door stijgende materiaal- en arbeidskosten, blijft renovatie haalbaar met slimme keuzes. Zelfs grotere projecten kunnen budgetbewust worden uitgevoerd: 57% houdt zijn renovatiekosten onder de 25.000 euro. Slechts 7% zet in op grote investeringen van meer dan 100.000 euro.

 

4. De slimme woning wint terrein

Hoewel 34% van de Vlamingen nog afwachtend is, neemt de interesse in slimme technologieën toe, vooral bij toepassingen die energiebesparing mogelijk maken. 40% kiest voor slimme thermostaten om energie te besparen, en ook automatische zonwering en energiebeheer voor zelfconsumptie winnen terrein.

5. Wat verwachten we van een nieuwe keuken?

De (leef)keuken is de centrale plek in onze woningen, vandaar dat ze bij veel verbouwers hoog op het verlanglijstje staat. Maar wat vinden we belangrijk aan onze keukens? Dit is de top vijf.

1.         Functionaliteit en ergonomie

2.         Degelijkheid van het materiaal

3.         De prijs

4.         Opbergruimte

5.         De toestellen

6. Nieuwe ramen: focus op isolatie en prijs

Wat de ramen betreft, liggen de antwoorden helemaal in lijn met de eerste vaststellingen: energiebesparing en budget komen op de eerste plaats. Nieuwe ramen moeten allereerst zorgen voor goede thermische isolatie (89%). Voorts is de prijs (58%) een doorslaggevende factor. Ook akoestische isolatie (56%) is een belangrijk aandachts- punt, samen met onderhoudsvriendelijkheid (51%).

 

7. Een op twee hecht wel/geen belang aan goede ventilatie,

Maar liefst 37% van de bevraagden geeft aan niet te weten of niet geïnteresseerd te zijn welk ventilatiesysteem het meest geschikt is bij renovatie. 15% noemt het ronduit een overbodige kost. Nochtans is ventilatie cruciaal in een goed geïsoleerd huis.

8. Duurzaam mag, liefst als het niet duurder is

Hoe staan verbouwers tegenover duurzame technieken en producten? Opvallend: het is slechts een kleine minderheid van 5% die aangeeft duurzame materialen en technieken niet belangrijk te vinden. De overige 95% valt uiteen in drie ongeveer even grote groepen:

  • mensen voor wie duurzaam wel iets extra mag kosten,
  • verbouwers voor wie duurzaam niet duurder mag zijn dan niet-duurzaam,
  • mensen die alleen voor duurzaam kiezen als het goedkoper is of hen helpt om energie te besparen.

9. Prioriteiten nog niet helemaal op punt

Omdat de meeste verbouwers een beperkt bedrag uitgeven, vermoeden we dat de meerderheid van de verbouwers in fasen werkt. En dan is het natuurlijk belangrijk om je prioriteiten goed op orde te hebben. Eerst het dak, dan de buitenmuren, vervolgens ramen en deuren. Daarna zijn de vloeren aan de beurt, om tenslotte de technieken aan te pakken. Het prioriteitenlijstje van de ondervraagde verbouwers ziet er enigszins anders uit: zij zetten de technieken op de eerste plaats. Vloerisolatie lijkt verwaarloosd te worden, alhoewel bijvoorbeeld het gelijkvloers via de (kruip)kelder isoleren vaak makkelijk en goedkoop is en een positief effect heeft op het comfort, de energierekening en het EPC-peil.

10. Meer educatie en informatie nodig

Conclusie: er is nog meer educatie van de verbouwers nodig om verbouwingen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Met name wat betreft de juiste volgorde van verbouwen. Het is ook belangrijk om een aantal hardnekkige vooroordelen rond ventilatie en smart home technieken weg te werken.