Met een warmtepomp ben je helemaal klaar voor de toekomst

De warmtepomp wordt dé manier om je woning te verwarmen. Vanaf 2025 wil Vlaanderen geen gasaansluitingen meer toelaten bij nieuwbouw. Nu de hoge gasprijzen meer dan ooit een hot topic zijn, vinden steeds meer (ver)bouwers een geschikt en milieuvriendelijk alternatief in warmtepompen. Dat merken ze ook bij Mitsubishi Electric, dat al ruim honderd jaar ervaring heeft.

Mocht je nog niet vertrouwd zijn met de warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit de grond, uit het grondwater of uit de buitenlucht. Je gebruikt met andere woorden gratis hernieuwbare energie om je woning te verwarmen of voor sanitair warm water. Het is een ecologische oplossing die alsmaar populairder wordt. “De afgelopen maanden krijgen we gigantisch veel aanvragen binnen voor warmtepompen in nieuwbouw, maar ook om bestaande ketels op fossiele brandstof (gas of stookolie) te vervangen”, vertelt Piet De Paepe, Root Sales Manager bij Mitsubishi Electric.

Warmtepompen worden de norm

De komende jaren verwacht hij nog een sterke groei. “In nieuwbouw wordt vandaag nog weinig gedacht aan gasoplossingen. Bij bouwaanvragen van twee jaar terug zien we dat er wel nog voor gas geopteerd werd. Nu de energietransitie duidelijk ingezet is en de gasprijzen historisch hoog zijn, beseft de consument dat investeren in een duurzame vorm van verwarmen een goede keuze is. De Vlaamse regering wil trouwens vanaf 2025, een jaar vroeger dan eerst gepland, geen aardgasaansluitingen meer toelaten bij nieuwbouw, waardoor warmtepompen vanaf 2025 de norm worden.”

Goede isolatie

Een belangrijke voorwaarde wanneer je een warmtepomp laat plaatsen, is dat je woning goed geïsoleerd is of dat je op zijn minst van plan bent om hierin te investeren in de nabije toekomst. Dat heeft te maken met het rendement van de warmtepomp. “Een warmtepomp is zeer efficiënt als je op lage temperatuur kunt verwarmen, bij voorkeur 35 à 40 graden. Dan haal je heel hoge rendementen en ben je veel zuiniger dan met een gasketel”, aldus Piet De Paepe. Een groot voordeel van een warmtepomp is dat die ook in staat is om te koelen, wat een ketel niet kan. Toch mooi meegenomen.

Slimme buffer

“Het is belangrijk om na te denken waar je wilt staan over tien jaar. Je moet je woning klaar maken voor de toekomst”, vindt Piet De Paepe. De warmtepomp is hierbij een deel van een groter geheel, met bijvoorbeeld zonnepanelen of een thuisbatterij. “De toekomst van verwarming en energie bestaat uit verschillende systemen die met elkaar geconnecteerd zijn. Als de zon schijnt, moet je kunnen bufferen. Bijvoorbeeld in een batterij of in een boiler. De elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen kun je maximaal zelf gebruiken. Onze warmtepompen zijn ‘smart grid ready’ en kun je aansturen om op het juiste moment op de hoogste temperatuur te laten opwarmen.”

Gigantische groei

Hoe zit het met het kostenplaatje van de warmtepomp? “Een warmtepomp vergt een grotere investering dan een ketel. Maar met de huidige energieprijzen verdien je die meerprijs na ongeveer zes jaar terug en zelfs op kortere termijn als je een premie ontvangt.” Via je netbeheerder kun je hiervoor een subsidie krijgen. De overheid gelooft dus duidelijk in deze technologie. “Nederland en Frankrijk hebben al eerder maatregelen genomen en begonnen al vroeger met de omschakeling. Daar zien we een gigantische groei in de warmtepompen, terwijl het aandeel van gasketels daalt. Het grote voordeel dat we bij Mitsubishi Electric hebben, is dat we altijd al met warmtepompen gewerkt hebben. Onze naam is misschien niet eenvoudig, maar de werking van onze warmtepompen is dat gelukkig wel”, besluit Piet De Paepe.

Wil je graag meer weten over de warmtepompen van Mitsubishi Electric? Je ontdekt er hier alles over.