“Mag het wat stiller, alstublieft?” Vijf tips tegen burenlawaai
Geluidshinder is een van de belangrijkste oorzaken van burenruzies, met name in rijwoningen, halfopen bebouwingen en appartementen. Heb je regelmatig last van luidruchtige buren? Met deze ingrepen kun je het lawaai temperen.
Bespaar niet op isolatie
Een goede isolatie start bij het ontwerp van de woning. Besteed extra aandacht aan de geluidsisolatie wanneer je bouwt of renoveert. Bespaar niet op de isolatie van muren, ramen en deuren. Deuren met een holle kern laten veel geluid door, terwijl massieve deuren veel beter isoleren tegen lawaai. Zo’n massief houten deur is niet alleen mooi, maar ook doeltreffend tegen geluidshinder. Als je alleen naar de isolerende kwaliteiten kijkt, is een glazen deur niet aan te raden. Wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen in je woning, kies dan voor geluidswerend glas. Ook de kwaliteit van de raamprofielen, het aantal rubbers en de professionele plaatsing zijn van belang.
Verbeter je woning
Stel je in een bestaande woning vast dat er te veel geluiden binnendringen? Dan kunnen gerichte renovatiewerken alsnog soelaas bieden. We hadden het al over het belang van ramen en deuren met goede akoestische kenmerken, maar er zijn nog andere ingrepen mogelijk. Een verlaagd plafond biedt de mogelijkheid om extra isolatie te plaatsen. Zowel luchtgeluid (bijvoorbeeld harde muziek) als contactgeluid (bijvoorbeeld voetstappen op de vloer) kun je op die manier dempen. Ook de gemeenschappelijke muren zijn vaak de oorzaak van dergelijke geluidshinder. Een voorzetwand is een vaak toegepaste oplossing. Let op: het frame van deze bijkomende akoestische wand mag niet rechtstreeks aan de muur worden bevestigd.
Verander de kamerindeling
Kun je geen grote aanpassingen doorvoeren aan je woning, bijvoorbeeld omdat het een huurwoning is? Probeer dan je ruimtes opnieuw in te delen en houd hierbij rekening met de bron van de geluidshinder. Plaats bijvoorbeeld een kleerkast tegen de gemeenschappelijke muur of verhuis je bed naar de andere kant van de kamer. Ook een boekenkast is een ideale buffer voor geluid. Weet bovendien dat de akoestiek in een lege ruimte altijd minder goed is. Verdeel grote ruimtes in je woning in verschillende zones. Grote meubelstukken kunnen hierbij helpen, net als planten in de lege hoeken van je woning of extra kussens in de zetels. Alle beetjes helpen om het geluid beter te absorberen.
Leg tapijten
Wanneer je in een appartement woont, kan de geluidsoverlast ook van beneden komen. Om het geluid van je onderburen toch een beetje tegen te houden, kun je opteren voor tapijten. Die hebben meerdere voordelen. Met tapijten verbeter je de akoestiek in de woonruimte én houd je lawaai tegen. Bovendien geven ze extra warmte en gezelligheid aan je interieur. Wil je de loopgeluiden van jezelf beperken voor je onderburen? Ook dan zijn tapijten een goed idee. In de lijst van geluiddempende vloeren staan tapijten bovenaan. Ook vloeren uit pvc, kurk, linoleum en vinyl helpen om het geluid te verminderen, in tegenstelling tot vloeren met meer contactgeluiden, zoals parket.
Praat met je buren
Alle voorgaande tips verhelpen de eigenlijke oorzaak niet: het lawaai van de buren. Het zijn hooguit verzachtende hulpmiddelen. De beste oplossing is dan ook om het lawaai zelf te voorkomen. Maak vriendelijk duidelijk dat je buren te veel lawaai maken en vraag of het wat stiller mag. Geef het goede voorbeeld door er zelf ook preventief rekening mee te houden, bijvoorbeeld door niet met schoenen op de vloer te lopen of je muziek te dempen.