Koken met stoom: zoveel voordelen met zo weinig moeite
Koken met stoom zit in de lift. Niet verwonderlijk vanwege de vele voordelen voor de gerechten die je ermee op tafel zet én voor je hele keukenbeleving. Wat doet een stoomoven en waarom mag die niet ontbreken in de moderne keuken?
Topchefs kennen het geheim van koken met stoom al lang. Intussen is de stoomoven ook goed op weg om vaste voet in de thuiskeuken te krijgen. Recent onderzoek laat echter zien dat het daar nog beter kan. De Belg toont zich overduidelijk geïnteresseerd in koken met stoom, maar geeft toe nog niet helemaal mee te zijn. Daar moet iets aan gedaan worden. Want de voordelen van een (combi)stoomoven zijn – zacht uitgedrukt – indrukwekkend.
Een beproefde techniek
Stoomkoken klinkt misschien modern maar gaat al duizenden jaren mee. Lang geleden gebruikte men in China al dubbelwandige stoomkookpotten waarin ze voedsel gescheiden van het kookvocht bereidden. Het huidige stoomkoken is gebaseerd op dezelfde techniek. Waterdamp of vochtige lucht zet zich op de voedingsmiddelen vast en geeft zo de warmte veel efficiënter door dan gewoon hete lucht dat kan. Door die warmteoverdracht gaart je gerecht sneller en gelijkmatig, van buiten naar binnen. De technologie is intussen extreem verfijnd. Zo geeft Miele vandaag het voorbeeld met stoomovens die tot op de graad nauwkeurig werken, voor een altijd perfect resultaat.
Gestoomd is gezonder
Er zijn verschillende aspecten die stoomkoken gezonder maken. Eerst en vooral is koken met stoom gezonder omdat er nagenoeg geen vetstoffen aan te pas komen. Daarnaast mag ook de snelheid waarmee stoom je eten gaart, niet onderschat worden. Heel wat voedingswaren, zoals groenten, verliezen voedingswaarde naarmate ze langer verwarmd worden. Stomen gaart sneller dan een traditionele heteluchtoven en dat betekent dat er meer voedingswaarde behouden blijft. Dat geldt ook wanneer je eten opnieuw opwarmt.
Lekkerder, op meer dan een manier
Toegegeven, sommige gerechten zijn gediend met een klontje boter of een scheut olie. Toch blijken alsmaar meer fijnproevers de pure smaken van ingrediënten te waarderen, die bij stoomkoken zoveel beter bewaard blijven. Combinatiegaren, waarbij een uitgekiende dosis stoom aan traditionele heteluchtbereidingen wordt toegevoegd, garandeert een onvergelijkbaar knapperige buitenkant rond een malse binnenkant, bij zowel brood als gebraad.
Duur? Niet als je erover nadenkt
Koken met stoom of met een combinatie van stoom en hete lucht kan de bereidingstijd gevoelig inkorten, zonder dat daar een hoger stroomverbruik tegenover staat. Dat betekent dat je met elk gerecht dat je in een (combi)stoomoven klaarstoomt, geld bespaart. Los van die onrechtstreekse bijdrage aan het milieu betaalt zo’n bij aankoop misschien duurdere oven zichzelf dus terug. Zeker als je voor een merk kiest dat bekendstaat om toestellen die heel lang meegaan.
En dat allemaal zonder gedoe of moeite
De betere (combi)stoomovens koppelen een brede waaier aan culinaire opties aan een doordachte gebruiksvriendelijkheid. Zo hoef je bijvoorbeeld dankzij de intelligente automatische programma’s bij Mieles-combistoomovens niet eens de temperatuur of duur in te stellen. Of nog makkelijker: de Mix & Match-functie waarmee je verschillende onderdelen van een gerecht, bijvoorbeeld vlees, groenten en aardappelen, tegelijk in de oven schuift om die er al na een half uur, perfect gegaard, weer uit te halen.