Klusjesman gezocht? Met deze tips vind je snel een betrouwbare
Tenzij je een heel handige Harry of Henrietta bent, is het slim om waar nodig een klusjesman in te schakelen. Maar hoe vind je de geschikte persoon? En waar moet je zoal op letten?
Zelf klussen is leuk, goedkoop en kan heel veel voldoening schenken … Tenminste, als je handig bent, over de juiste toestellen en ervaring beschikt, de tijd kunt vinden om er werk van te maken én de job helemaal afwerkt. Voldoe je niet aan een of meerdere van deze voorwaarden, dan kan doe-het-zelven juist heel frustrerend zijn, voor jou en voor je huisgenoten. Een ervaren klusjesman (m/v) inschakelen dan maar? Maar hoe vind je die?
Bevraag buren, vrienden, familie
Zoals in alle beroepen zijn er ook bij vakmannen en klusjesmannen geweldige vaklui die voor een correcte prijs prachtig werk verrichten op het afgesproken moment, maar en helaas ook mensen die minder presteren. Vraag om te beginnen zeker eens rond in je omgeving. Mensen met gouden handjes worden als kostbare geheimtips doorgegeven. Koester ze en maak goede afspraken (zie onder) met je kersverse klusser om teleurstellingen te vermijden.
Vraag het aan je leverancier
Specialisten in sanitair, schilderwerken, vloeren en tuinmateriaal krijgen doorgaans niet alleen particulieren, maar ook heel wat professionals over de vloer. De leveranciers weten doorgaans welke vaklui kwaliteitswerk afleveren en met welke materialen ze het meeste ervaring hebben. Zij kunnen je matchen met de loodgieter, schilder, vloerder of tuinman die het best aan je behoeften beantwoordt.
Boek een vakman via een DHZ-zaak of betrouwbaar online platform
Ook DHZ-zaken als Hubo en Gamma bieden sinds enige tijd klusdiensten aan. Gamma werkt hiervoor samen met Jaimy by Belfius, Hubo doet het in samenwerking met RingTwice (het voormalige ListMinut). Het voordeel aan beide platformen is dat de vakman verzekerd is en dat alles volstrekt legaal verloopt (geen zwartwerk dus). Ook de prijzen zijn heel transparant.
Checklist
Goed, je hebt via een van bovenstaande kanalen een of meerdere vakmannen gevonden die geïnteresseerd zijn in de job. Dan maak je best eerst goede afspraken.
• Laat de vakman even langskomen, omschrijf de klus zo concreet mogelijk (inclusief afwerkingsgraad en materiaalkeuze).
• Zeker voor grotere klussen: vraag een schriftelijke offerte voor een totaalprijs (dus niet enkel een prijs per uur).
• Laat de vakman duidelijk omschrijven wat er in de prijs inbegrepen is (werk, materiaal, voorrijkosten, afvalverwijdering…).
• Spreek een timing af: wanneer begint hij aan de klus, wanneer is hij normaal gezien klaar?
• Betaal niet vooraf, tenzij eventueel een gedeeltelijk voorschot voor de materialen. Betaal bij oplevering of in schijven bij grotere klussen.