Kies de mooiste gevelsteen voor jouw project met deze tool

Benieuwd hoe je toekomstige gevel er zou kunnen uitzien? Met de laatste nieuwe digitale toepassingen van Wienerberger wordt het nog makkelijker om je je droomhuis voor te stellen en met varianten te spelen.

Bouwen of verbouwen betekent voortdurend keuzes maken. Je rijdt van hot naar her, van toonzaal naar toonzaal. En dan nog is het niet altijd makkelijk om je precies voor te stellen hoe bepaalde materialen er in afgewerkte toestand zullen uitzien. Zeker bij grotere gehelen zoals een gevel wordt het moeilijk om je het uiteindelijke effect goed voor te stellen. Maar daar heeft Wienerberger nu een oplossing voor.

Gevelstenen thuis kiezen

Je moet het doen om te geloven hoe makkelijk het is. Op de website van Wienerberger vind je de vernieuwde Textuurgenerator onder het kopje ‘Tools & opleidingen’. Kies de steen die je het meest vindt passen bij jouw bouwproject. Selecteer vervolgens het formaat, de voeg en het metselverband. Je krijgt meteen een levensechte simulatie van hoe je gevel eruit zou kunnen zien.

Ben je niet helemaal tevreden? Begin gewoon opnieuw en kies eventueel andere stenen, metselverbanden of voegen. Met schuifbalken kun je de dikte van de voeg aanpassen. Je kunt zelfs kiezen uit diverse voegkleuren. Natuurlijk kun je ook verschillende gevelstenen met elkaar combineren en blijven puzzelen tot je een helemaal perfect resultaat bereikt. Ben je (ook) op zoek naar inspiratie voor je oprit of terras? Er bestaat ook een Textuurgenerator voor kleiklinkers die volgens hetzelfde principe werkt.

Slimme tool

Vind je één enkele soort gevelstenen maar saai? Wil je je echt van je buren onderscheiden? Met de Brick-mix-textuur kun je tot vier verschillende gevelstenen met elkaar combineren. De tool is zo slim dat je alleen maar compatibele gevelstenen met elkaar kunt combineren.

De tool houdt daarvoor onder andere rekening met het formaat en de porositeit van de stenen. Nog niet helemaal tevreden over de willekeurige verdeling van de diverse stenen in de textuur? Klik op ‘reshuffle’ en de tool toont een andere mix. Pas op, dat kan verslavend werken. Ideaal voor de lange, donkere winteravonden.

Huizen spotten

Er is iets dat nog beter is dan je eigen gevel creëren op je computer of tablet: gevels van anderen gaan bekijken. Het aanbod aan gevelstenen, kleipannen en kleiklinkers is overdonderend groot. De beste manier om helemaal zeker te zijn over het materiaal van je dromen bestaat erin om het in een gerealiseerd project te bekijken. Daarom ontwikkelde Wienerberger de Huizenspottentool.

Je kiest op deze website de foto’s van de materialen die je het meest bevallen. Op de volgende pagina verfijn je het aantal beschikbare referenties op basis van (onder andere) je woonplaats, afstand, bouwstijl, voegkleur en gebouwtype. Vervolgens kies je welke adressen je toevoegt aan je huizenspotroute. Nog een keer klikken en de tool toont je de route en totale afstand. Afprinten en rijden maar – of desgewenst de route verder verfijnen.

Ook voor architecten en aannemers

De BIM/Textuurgenerator is een mooi voorbeeld van hoe digitaal en fysiek steeds meer met elkaar verweven geraken. Er bestaat zelfs een woord voor: fygitaal. Dat is in de bouwwereld niet anders. Meer en meer architecten en bouwondernemingen werken met BIM. Dat staat voor Building Information Modelling. Vergeet het papieren plan, een BIM-plan is een volledig virtueel model waarin de woning wordt ontworpen. Dat zorgt ervoor dat je als bouwheer een veel beter idee krijgt van hoe je verbouwing of nieuwbouw er zal uitzien.

Voor de architect en aannemer is het ook een plus, want ze communiceren nu via een gemeenschappelijk model. Er zijn minder fouten mogelijk en het lukt veel beter om de werken op te volgen en problemen op te lossen voor ze zich stellen. De Wienerberger Textuurgenerator is helemaal BIM: je kunt er als bouwheer mee aan de slag, en je architect kan er een bestand uit genereren dat hij rechtstreeks oplaadt in zijn BIM-model.

Kies zelf je ideale gevelsteen met de Textuurgenerator-tool