Keukenstijlen: welke past het best bij jou?

Vroeger was het simpel: je koos voor een moderne of een klassieke keuken. Nu komen er elk jaar stijlen bij én je mag ze bovendien naar hartenlust mixen en matchen. Sterker nog, de populairste keukenmodellen van het moment zijn zelf mixvormen uit verschillende tradities.

Vraag het maar eens aan je ouders. Het is nog niet eens zo lang geleden dat we maar twee keukenstijlen kenden: klassiek en modern. Een klassieke keuken herkende je aan de gesculpteerde eiken kastdeuren. Een moderne keuken, dat betekende effen witte kastdeuren en aluminium grepen. Later kwamen er ook andere kleuren bij.

Tegenwoordig zijn er bijzonder veel mogelijkheden in keukendesign. Denk bijvoorbeeld aan de industriële stijl, retrokeukens of Scandinavisch geïnspireerde ontwerpen. Van recentere datum is de Japandi-stijl die momenteel echt trending is. En ook combinaties van klassiek en modern doen het erg goed. Niet toevallig zijn deze beide stijlen combinaties van heel diverse achtergronden en tradities.

Japandi: het beste van twee werelden
De term Japandi is – net als de minimalistische interieurstijl zelf – een samensmelting van Japans en Scandi(navisch). Het land van de rijzende zon en de landen van de middernachtzon mogen dan geografisch heel ver van elkaar verwijderd zijn, beide designculturen sluiten verrassend goed bij elkaar aan. De Japanse designcultuur en de Scandinavische stijl laten zich mooi combineren tot een origineel nieuw geheel. Van de Japanse cultuur nam Japandi de drang naar eenvoud mee, een doorgedreven functionaliteit in combinatie met traditionele technieken. Van de Scandinavische woonstijl herken je in Japandi de aandacht voor lichte tinten, met veel wit, lichtgekleurd hout en soberheid.

Minimalistisch en puur
Het resultaat van deze mix is een functionele, minimalistische keuken met natuurlijke materialen en pure lijnen. Een keuken in Japandi-stijl straalt rust uit maar krijgt toch wat extra pit door toevoeging van verticale lijnen of zwarte accenten.
Fan van deze stijl? Dan moet je zeker Dovy’s nieuwe keukenmodel Raya van dichtbij bekijken. De kastdeuren van Raya zijn greeploos en hebben verticale groeven over de volledige oppervlakte. Daardoor laten ze de ruimte optisch hoger lijken. Raya geeft je woning een sobere, strakke en ultramoderne uitstraling – helemaal Japandi.

Modern-klassiek
Kiezen tussen een moderne of een klassieke keuken? Het mag, maar het moet niet. Want een keuken kan ook perfect modern én klassiek zijn. Zo’n modern-klassieke keuken combineert kenmerken van beide stijlen tot een elegant, statig en chic geheel. Het nieuwe Dovy keukenmodel Deli is een geslaagde combinatie van klassieke vormen met een moderne toets. Deze keuken is sierlijk, gracieus en royaal. De geraffineerde kastdeuren hebben een klassieke uitstraling door het dubbel houten kader: een heel smal kader aan de buitenrand, gevolgd door een breder kader. Het is net de combinatie van beide kaders die de rustieke kastdeur in matte lak zo stijlvol maakt. Een kleine handgreep werkt het geheel af. De strakke vormgeving van het geheel zorgt voor een moderne, frisse toets. Ook de koele witte kleur draagt bij tot een rustige uitstraling en stijlvolle look & feel.

En jouw keuken?
Wat keukendesigners mogen, mag jij ook: hou je vooral niet in om verschillende elementen uit diverse stijlen te combineren tot jouw hoogstpersoonlijke mix. Een Dovy keukenconsultant kan je helpen om de keuken van je dromen te visualiseren en te realiseren. Maak snel een vrijblijvende afspraak bij een toonzaal in jouw buurt.

Surf naar dovy.be/keukenstijlen om meer keukenstijlen te ontdekken en inspiratie op te doen.