Houten ramen: ouderwetse charme met modern comfort

Gerd De Backer ging voor een grondige renovatie van haar familiale vakantieverblijf, inclusief nieuw buitenschrijnwerk met een combinatie van aluminium en houten ramen. “We horen de drukke steenweg niet meer.”

Deze woning is voor mij een symbool van familiale verbondenheid”, zegt Gerd. “Mijn grootvader bouwde ze in de jaren twintig van de vorige eeuw. Ik heb hier talloze vakanties doorgebracht. We willen deze woning zo lang mogelijk in de familie houden.” In 2017 was het hoog tijd voor een grondige renovatie. “Ik vond het belangrijk om de ramen zo intact mogelijk te laten. Toch zeker aan de voorkant, waar ze met hun kruisverdelingen de charme van de woning bepalen. Achteraan, waar de ruimtes zijn opengewerkt, mocht het moderner.”

Renovatie houten ramen: vakmanschap voorop

Via haar architect kwam Gerd bij Profel terecht. Wat gaf de doorslag? “Een bezoek aan de toonzaal overtuigde me ervan dat Profel met degelijk materiaal werkt. Maar het persoonlijk contact was voor mij het meest doorslaggevend. John en Steven Lauryssen zijn no-nonsense mensen die terecht trots zijn op hun vakmanschap. Bovendien zijn het mannen van hun woord.”

Voor de renovatie van de houten ramen in de voorgevel koos Gerd voor de ramen uit de CLASSO-reeks met witgelakte en geprofileerde retrovleugel. Over de materiaalkeuze bestond geen discussie. “Het moest hout zijn, vanwege zijn charme en authenticiteit. Het is een schitterend materiaal. Nog een pluspunt: het hout is FSC-gecertificeerd. Daarmee weet ik dat het uit duurzame bosbouw afkomstig is.”

Akoestische prestaties

“Profel slaagde erin perfecte replica’s van het bestaande schrijnwerk te maken. De ramen sluiten zeer goed af. De akoestische prestaties zijn indrukwekkend: we horen niets meer van de drukke steenweg waaraan de woning ligt.”

Aan de zijkant van de woning vinden we een opvallend aluminium schuifraam. Om plaats te besparen, verdwijnt het schuifraam in de wand. Ook over de plaatsing en dienst na verkoop door Profel horen we bij Gerd niets dan lof. “De grote boogdeur is na een tijdje beginnen trekken, maar dit zijn ze komen oplossen waardoor ze nu weer goed sluit.“

Premies voor duurzaam hout

Profel heeft FSC-gecertificeerd hout in het gamma. Dat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Steeds meer gemeenten kennen een premie toe als je met FSC-hout werkt. Binnenkort is er eveneens PEFC-gecertificeerd schrijnwerk verkrijgbaar. Meer info vind je hier.

Profel Expert J.Lauryssen: “Het beste product op de meest geschikte plaats”

Ramen en deuren J.Lauryssen is een echt familiebedrijf. In 1988 begonnen John Lauryssen en zijn vrouw een schrijnwerkerij. In 2003 werd zoon Steven actief in het bedrijf, dat hij sinds 2020 runt met zijn echtgenote, terwijl ook vader John betrokken blijft. Het bedrijf telt een twintigtal medewerkers. “Er zijn drie redenen waarom we voor Profel hebben gekozen”, zegt Steven. “Het is net als wij een familiebedrijf en dat voel je. Er is een grote betrokkenheid en veel wederzijds vertrouwen.”

“We waren ook op zoek naar een fabrikant die een totaalpakket aanbiedt. Profel vervaardigt zowel aluminium, hout als pvc in de eigen Belgische ateliers. Zo kunnen we altijd voor het beste product op de meest geschikte plaats kiezen. Dat gebeurde ook in dit project, waar de architect op een mooie manier heeft gespeeld met aluminium in het verbouwde gedeelte van de woning. Het geeft nog altijd een kick wanneer alles in een project zo mooi op zijn plaats valt, mede dankzij ons advies.”

Meer weten over de aluminium, pvc- en houten ramen en deuren van Profel? Ontdek het hier.