Hout in de badkamer? Dat kan met deze tips én de juiste houtsoort.
Hout in de badkamer geeft een aparte, natuurlijke en warme touch. Hout en vocht spelen echter niet altijd even goed samen. Toch is de combinatie perfect mogelijk. Het is vooral een kwestie van de juiste houtsoort kiezen – in combinatie met de juiste behandeling.
Geen kwaad woord over de overgrote meerderheid van badkamers die zweren bij tegels, beton, epoxy en/of nieuwe kunststofmaterialen zoals Corian. Hout in de badkamer is een veel minder voorkomende keuze. Verkies je echter ook daar de warmere, meer natuurlijke uitstraling van hout? Goed nieuws, want je hebt vandaag meer opties dan je zou vermoeden.
Hout in de badkamer, een goed idee?
Eerst en vooral deze dienstmededeling. Geen enkele houtsoort is volledig waterbestendig. Logisch – want bomen groeien juist door het water dat ze opnemen te transporteren via hun poreuze structuur. De ene houtsoort is van nature echter heel wat waterbestendiger dan de andere. Een feit dat lange tijd vooral exotische hardhoutsoorten voortrok.
Kan het ook zonder tropisch hardhout?
Tropisch hardhout heeft dan weer niet altijd zo’n goede reputatie (terecht of onterecht – let op het FSC-label). Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat manieren om ook minder waterbestendige houttypes opgewassen te maken tegen de vochtige tot ronduit natte omgeving die de badkamer vaak is.
Teak
Dit fraaie goudbruine hardhout is zeker niet de goedkoopste optie, maar je krijgt er wel een enorm slijtvaste houtsoort voor. Teak krimpt haast niet en zet ook niet noemenswaardig uit. Het is daarnaast ook uitstekend bestand tegen zuren (zweet) en insecten zoeken liever een meer verwelkomende thuis op. Behandeling en bescherming is geen must, maar wie lange termijn denkt, opteert toch liever voor een (discrete) gespecialiseerde coating.
Mahonie
Nog zo’n prijzige maar esthetisch enorm geprezen hardhoutsoort. Net zoals teak is mahonie enorm slijtvast, niet onderhevig aan vervorming en door zijn natuurlijke dichtheid een van de meest waterbestendige houtsoorten. Het vraagt dus weinig extra behandeling en bescherming, zodat je lang van de roodbruine tint kan genieten in al zijn prestigieuze glorie.
Kerselaar
Een van de populairste keuzes voor hout in de badkamer. Dat is voor een stuk te danken aan de combinatie van hardheid met een licht gewicht, maar vooral toch aan de zachte, warmrode kleur die met de tijd stijlvol verdonkert. Kerselaar is van nature redelijk krimpvrij, met weinig neiging tot vervorming én het is ook vrij waterbestendig hout. Maar speel toch maar liever op veilig met een transparante afdichtende coating.
Grenen
Met grenen bedoelen we hier het hout van naaldbomen in het algemeen. Dus spar, den en ook wat men vurenhout noemt. Een budgetvriendelijke houtsoort, maar als zachthout enkel in dikke planken geschikt als drager van zwaardere items zoals een wastafel. De natuurlijke waterbestendigheid van grenenhout is op zich onvoldoende, maar kan met vernis of een primer op oliebasis tot een perfect bruikbare optie behandeld worden. Ideaal ook voor wie het hout in de badkamer een kleurtje wil geven.
Triplex, multiplex, spaanplaat
Deze meer artificiële houtconstructies zijn per millimeterdikte ietwat sterker dan grenenhout, maar – op enkele nieuwe, speciaal behandelde varianten na – delen ze de gevoeligheid voor vocht. Met het extra gevaar dat de lagen waaruit deze houtvarianten zijn opgebouwd, van elkaar kunnen loskomen. Vernis, primer en een (liefst) glossy verflaag maken echter ook deze houtkeuze tot een optie. Een heel betaalbare, zij het dan wel iets minder natuurlijk ogende keuze.
Nog meer opties
Bovenstaande houtsoorten zijn de meest voorkomende, maar wie ooit fysiek of online een houtspecialist bezocht, weet dat er nog heel wat meer soorten zijn. Witte eik, itauba, afrormosia, iroko, walnoot, padouk en ipé horen bij de meer natuurlijk waterbestendige houtsoorten die zich met relatief weinig bescherming in de badkamer thuis voelen. Koa en rode eik vragen dan weer wat meer behandeling en coatings… maar blijven absoluut een mogelijkheid.