Er bestaan veel vooroordelen over airco, maar kloppen die wel?

Aircoconditioning heeft bij sommige mensen niet zo’n goede reputatie. Ze denken dat een airco een energievreter is, slecht voor het milieu, ongezond, lelijk en oncomfortabel. Maar kloppen deze beweringen wel?

Misschien werd je op vakantie in het buitenland wel eens een nacht wakker gehouden door een rammelende airco aan het slaapkamerraam. Of je hoorde horrorverhalen over mensen met een torenhoge elektriciteitsrekening door hun mobiele airco. En is zo’n airco eigenlijk wel goed voor de gezondheid van de bewoners? Tijd om de feiten van de fictie te scheiden.

“Een airco verbruikt heel veel stroom”

Bij een hedendaagse airco is dat niet het geval, wel integendeel. Een Daikin-airco haalt tot 75 procent van zijn energie uit de omgevingslucht. Iets technischer uitgedrukt is een airco in de meeste gevallen een warmtepomp met een gemiddelde SCOP van 4,3 (SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance oftewel seizoensrendement). In mensentaal wil dat zeggen dat een airco voor de productie van 4,3 kilowatt aan warmte of koelte slechts 1 kW stroom nodig heeft van het net of van je eigen zonnepanelen.

“Met een airco kun je enkel koelen”

Misschien geloof je dat een airco enkel kan koelen en dat je naast je airco nog altijd verwarming nodig hebt voor in de andere seizoenen. Maar dat klopt niet. Een Daikin-airco kan koelen én verwarmen. En dat zelfs tot -20° Celsius buiten. Zo’n airco is dus niet alleen een zuinig koelingssysteem, maar ook een efficiënt verwarmingssysteem dat heel weinig elektriciteit verbruikt en op aanvraag kan verwarmen en koelen wanneer het nodig is. Je bedient het toestel makkelijk met een app op je smartphone.

“Een airco is slecht voor het milieu”

Klopt niet. Sterker nog: airco is een écht milieuvriendelijk koel- en verwarmingssysteem. De enige energie die een warmtepomp verbruikt, is elektriciteit. Warmtepompen halen de meeste energie uit de natuur. Ze hebben geen gas of stookolie nodig om te functioneren. En ze gaan zoals gezegd superefficiënt om met de gebruikte stroom. Zorg er wel voor dat je woning voldoende is geïsoleerd voor je een airco installeert, dat is nog efficiënter en goedkoper in verbruik.

“Airco is slecht voor de gezondheid”

Een airco laat lucht circuleren, dus is het wel belangrijk dat die lucht zuiver is of gezuiverd wordt. Alle Daikin-airco’s zijn uitgerust met filters (die je regelmatig moet onderhouden). Sommige beschikken zelfs over een zogenaamde ‘flash streamer’: deze modellen zorgen voor luchtzuivering en de flash streamer helpt tegen virussen, pollen en huisstofmijt.

Let op, maak van je woning geen diepvriezer in de zomer. Zet je airco dus niet te koud. Zes graden minder dan de buitentemperatuur is een gezonde grens. Als het buiten 28° Celsius is, mag de airco dus maximum op 22 graden staan. Is het buiten 33° Celsius, zet de airco dan niet lager dan 27 graden, want dat is te koud. Houd er rekening mee dat een airco de luchtvochtigheid verlaagt. Daardoor voelt het binnen minder warm aan en zal je minder transpireren.

“Alle airco’s zijn lelijk”

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de tijd dat airco’s enkel als grote beige wanddozen beschikbaar waren, ligt toch alweer enkele jaren achter ons. Tegenwoordig zijn er verschillende designs in allerlei kleuren en uitvoeringen. Je vindt in het uitgebreide gamma aan wand- of vloermodellen zeker een toestel dat bij jouw interieur past. Voor de echte puristen bestaan er zelfs onzichtbare toestellen die in een ingebouwde kast geïntegreerd kunnen worden.

“Een airco is duur”

Echt supergoedkoop is een airco niet, behalve als je voor een mobiel toestel kiest dat een paar honderd euro kost en nauwelijks performant is. Je gaat dus beter voor een degelijk vloer- of wandmodel, of voor een (iets duurdere) ingebouwde airco. Het is belangrijk om niet enkel naar de aanschafprijs te kijken, maar naar het totale kostenplaatje. Met een nieuwe lucht-luchtwarmtepomp haal je een efficiënt toestel in huis dat kan koelen en verwarmen. Je kunt dus van het gas of de stookolie af, en je geniet elke dag van meer comfort en je geeft je huis een meerwaarde.

“Een airco maakt veel lawaai”

Ook hier zijn het mobiele airco’s die airconditioning een slechte reputatie bezorgen. Want naast inefficiënt zijn die ook bijzonder luidruchtig. Vaste airco’s met een buiten- en binnenunit zijn fluisterstil. De meeste Daikin-lucht-luchtwarmtepompen hebben een geluidsniveau van slecht 19 dB voor een binnenunit en 47 dB voor de buitengroep. Om even te illustreren wat dat betekent: de menselijke ademhaling produceert een geluid van 10 decibel, nauwelijks hoorbaar. 20 dB, dat is het geluidsniveau van ruisende blaadjes. Met 44 dB komen we aan het geluidsniveau in een bibliotheek: ook nog muisstil dus.

Altijd het perfecte binnenklimaat met Daikin

De Daikin-warmtepompen, -airco’s en -luchtreinigers garanderen meer dan alleen een optimaal comfort in je woning. Bij Daikin zit je ook helemaal goed voor duurzaamheid en innovatie. Wil jij ook het Daikin-effect ervaren? Wij wijzen je graag de weg. Via deze website vind je alles wat je zoekt: van inspiratie en informatie over producten of prijzen, tot advies van onze experts.

Klik hier als jij het Daikin-effect ook wilt ervaren.