1 op 3 Belgen overweegt een andere verwarmingsinstallatie
De hoge energieprijzen zijn elke dag in het nieuws. De Belgische huiseigenaars trekken hun conclusies. Eén op de drie overweegt van verwarmingsinstallatie te veranderen om de maandelijkse energiekost te doen zakken. Beleven we echt een versnelling richting energie-efficiëntie en hernieuwbare energie?
De hoge energieprijzen zetten de Belgen letterlijk in de kou, zo blijkt uit het Nationaal Verwarmingsonderzoek uitgevoerd door iVOX. Omdat we ons massaal zorgen maken over de dure energiefactuur, verlaagt 70% van de Belgen de temperatuur in huis (terwijl 82% veel belang hecht aan de perfecte binnentemperatuur). De verwarmingsinstallatie gaat vaker uit, we zetten ze een graadje lager en/of verwarmen minder kamers dan vroeger.
Besparing wint het dus van comfort. Op korte termijn kan het moeilijk anders, want vier op vijf Belgen woont in een woning die ouder is dan 15 jaar (en vaak slecht geïsoleerd is).
Liever een warmtepomp
Bovendien zijn de meeste Belgen voor hun verwarming heel afhankelijk van dure fossiele brandstoffen. 76% van de ondervraagden verwarmt met een gasketel, 19% heeft een mazoutketel. Amper 5% beschikt over een warmtepomp.
Voor degenen die van verwarmingsinstallatie willen veranderen, staat de warmtepomp met stip op 1. 41% wil liever een warmtepomp dan zijn huidig verwarmingssysteem. 22% gaat voor gas en 16% droomt van een hout- of pelletkachel.
Van fossiel naar hernieuwbaar
Fossiele brandstoffen hebben voor veel huiseigenaars afgedaan – en niet alleen vanwege hun prijs.
42% van de ondervraagden verwarmt zijn woning liever niet met fossiele brandstoffen. 63% is ervan overtuigd dat de nieuwste verwarmingstechnologieën bijdragen aan een beter milieu. Bovendien geloven 66% van de huiseigenaars dat verwarmen op hernieuwbare energie voor meer comfort zal zorgen.
De keuze voor een warmtepomp past helemaal in het streven om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en inzetten op hernieuwbare energie. Een warmtepomp haalt namelijk 75% van zijn energie uit de natuur.
Kosten en rendement afwegen
De conclusie is dan ook duidelijk, zegt Roderik Desiere, Managing Director Daikin Belgium. “Duurzamer verwarmen is vandaag de maatstaf. Door te kiezen voor een Daikin-warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen en de daaraan verbonden energiekosten. Een warmtepomp onttrekt voor zo’n 75% gratis energie uit de natuur. Uiteraard is er een prijskaartje verbonden aan de installatie, maar dat is niets vergeleken met het rendement dat je eruit haalt.”
Vergeet de premies niet
De installatie van een warmtepomp mag dan duurder zijn dan die van een gasketel, in een goed geïsoleerd huis met een warmtepomp zal je maandelijks veel minder energie verbruiken om te verwarmen (en desgewenst te koelen). De totale verwarmingskost ligt dus veel lager over de jaren heen.
Bovendien zijn er interessante premies voor wie een warmtepomp laat installeren. Al is er op dat gebied werk aan de winkel. 17% de van de ondervraagden geeft aan de huidige regelgeving rond premies en ondersteuning vanuit de overheid niet te kennen. Een handig overzicht van de premies voor warmtepompen vind je hier.