Doordacht duurzaam wonen

De jonge architect Diederik Vander Stockt nam een rijwoning in Oudenaarde grondig onder handen. Hij behield mooie en authentieke elementen maar schrok er niet voor terug om stevig in de bestaande woning in te grijpen.

Architect Diederik Vander Stockt en zijn vriendin Tesse De Werdt (allebei 29) kochten in 2021 een grondig te renoveren woning in Oudenaarde. De woning (bouwjaar 1925) werd grondig gestript, met behoud van authentieke elementen zoals de mooie houten deuren, de oorspronkelijke trap en een paar fraaie bogen in pleisterwerk. De jonge architect ging voor een totaalrenovatie, waarbij de typische koterijen aan de achterkant plaats moesten ruimen voor een mooie, brede en lichtrijke leefkeuken. Hij installeerde centrale verwarming, met vloerverwarming op het gelijkvloers. Het buitenschrijnwerk werd volledig vernieuwd, achtergevel en dak grondig geïsoleerd.

Master bedroom

We beginnen onze rondgang door de woning in de master bedroom/bathroom, op de vroegere mansardezolder. “Ik koos voor een open indeling waarin veel licht binnenstroomt, maar die je toch helemaal kunt verduisteren. Aan de voorkant plaatsten we een wat groter raam dan vroeger om de gevel wat meer cachet te geven, wat stedenbouwkundig geen probleem bleek.”

De mansardekamertjes verdwenen en maakten plaats voor één geheel. De muren zijn bruut afgewerkt en door Diederik en Tesse eigenhandig gekaleid. De oude schouwen vormen een decoratief element waaronder het bed past alsof het altijd zo bedoeld is. Het badkamermeubel is van sistėm. Het dak werd grondig geïsoleerd met een Intello dampscherm en 30 cm cellulosevlokken.

Recyclage

Diederik Vander Stockt deed ervaring op bij Delmulle Delmulle Architecten in Petegem-aan-de-Schelde en bij BUUR (nu Sweco). Vandaag werkt hij bij ZOOM architecten in Gent, waar hij vooral residentiële woningen ontwerpt. Deze renovatie is zijn eerste geheel eigen project. Hij voerde het uit in de geest van ZOOM: recupereren wat goed is, renoveren waar nodig, zo weinig mogelijk nieuwe ruimte aansnijden. Daarom was nieuwbouw geen optie.

Het is meer dan een starterswoning, benadrukt het koppel. Daarom hebben ze ook direct voor een degelijke keuken gekozen (eveneens van sistėm) en geen goedkope, voorlopige Ikea-keuken. Ook dat is een duurzame keuze.

Gebogen lijnen

De woning is vrij compact: de gevelbreedte is minder dan 6 meter en ze telt naast het gelijkvloers en de zolderverdieping nog slechts één etage. Is het dan niet gek om een halve kamer op te offeren aan een nogal ingrijpende vide? We staan in de achterste kamer op de eerste verdieping, waar een grote hap uit de vloer is gezaagd. Diederik zegt: “Het is een ingreep waar nogal wat vrienden van stonden te kijken. Ja, je verliest ruimte, maar voor mij was het een logische manier om de kamer eronder van licht te voorzien.”

Tess knikt instemmend. “In veel rijhuizen van dit type is de middenkamer op het gelijkvloers een verloren, donker hoekje. Nu schijnt de zon helemaal tot vooraan in het huis.”

Oud en nieuw

De combinatie van oud en nieuw is de rode draad door het project. Mooie authentieke elementen werden bewaard en gerestaureerd. Diederik liet de houten trap luchtgommen (een minder agressieve techniek dan zandstralen, waarbij hout door een keramische korrel onder lage druk van verf of vernis wordt ontdaan). De deuren liet hij logen, maar de oude deurlijsten recupereerde hij niet. Hij koos ervoor om zonder omlijsting te werken, wat een strakker geheel oplevert waarin de oude deuren nog beter tot hun recht komen. De schrijnwerker plaatste ook nieuwe scharnieren in de bestaande deuren.

Symmetrie

De keuken is een pareltje. Daglicht stroomt overvloedig binnen door de centrale houten terrasdeur met veel glas, ontworpen in een stijl die niet zou misstaan in een Italiaans landhuis. Diederik wijst op de doorgedreven symmetrie in het schrijnwerk: de indeling van de blootliggende roostering komt volledig overeen met de opbouw van het buitenraam. De zuiderse sfeer wordt nog versterkt door de smaakvolle oude meubels in de eetkamer, een erfenis van Diederiks overleden vader, die meubelrestaurateur was.

Relatietest

De woning zelf konden Diederik en Tesse voor een schappelijk bedrag kopen – 195.000 euro. Voor de verbouwing zelf kregen ze de hulp van familie, vrienden en bevriende aannemers, maar toch kostte ze nog 270.000 euro. “We hadden de verbouwkost redelijk ruim ingeschat maar zijn door prijsstijgingen uiteindelijk toch nog een pak hoger uitgekomen dan verwacht”, klinkt het.

Als een koppel een verbouwing aanvat, is dat altijd een beetje een relatietest. Ook wat dat betreft, is de eindbalans positief, zegt Tesse. “We hebben echt dezelfde stijl, al had ik voor sommige ingrepen – met name de vide – wat meer tijd nodig om ermee akkoord te gaan.”

Ook Diederik is tevreden en trots op zijn eerste eigen woning. “Ik vond het heel leerrijk om met de verschillende materialen praktijkervaring op te doen. De woning is ook mede tot stand gekomen in overleg met de aannemers en dankzij hun kennis.”

INFOFICHE

  • Rijwoning
  • 125 m2 bewoonbare oppervlakte
  • Bouwjaar 1925, grondige renovatie 2021-2023
  • Technieken: gaswandketel, ventilatiesysteem C+, vloerverwarming en radiatoren
  • Architect Diederik Vander Stockt
  • Foto’s Tiny Bogaerts

Vakmannen 

  • LS – Lennert Salomon: timmerwerken & plaatsing massieve parket.
  • Fervent – Michaël Delmotte: balustrade.
  • Houtvaardig – Seppe van Hoye: meubelmaatwerk vestiaire & kledinglades master bedroom.
  • IndigoPaints – Pascal Hauquier: mortex bekleding in de doucheruimte.

Dit is een ingekorte versie. Het volledige interview vind je in de printeditie.