Dit verwachten jonge singles en koppels van hun eerste keuken
Elke generatie kijkt op zijn eigen manier naar de keuken en stelt ook eigen eisen aan keukentoestellen. Soms loopt het gelijk op, maar er zijn ook verrassende verschillen. Een recent onderzoek vertelt over de verwachtingen van jonge koppels en singles rond hun eerste échte eigen keuken.
Ben je net voor het eerst alleen of samen gaan wonen? Of ben je dat binnen afzienbare tijd van plan? Dan heb je vast al nagedacht over je eerste échte eigen keuken en over keukentoestellen. Ga je koken op gas of inductie? Is er ruimte en budget voor een vaatwasser? Een traditionele oven of meteen zo’n combistoomoven? Wordt het een copy-paste van de keuken van je ouders of juist helemaal niet? Een recent marktonderzoek van Miele toont verrassende resultaten.
Koken is altijd een beetje kuisen
Het is wellicht niet verwonderlijk dat nagenoeg alle leeftijdsgroepen bij het woord ‘keuken’ in de eerste plaats aan koken en in de tweede aan gezelligheid denken. Daarna halen 24- tot 34-jarigen schoonmaken en efficiëntie opmerkelijk vaker aan dan oudere leeftijdsgroepen dat doen. De betere merken in huishoudtoestellen spelen daar vandaag op in. Zo branden bijvoorbeeld de zelfreinigende ovens van Miele met pyrolyse eet- en vetresten tot as, die je daarna makkelijk wegveegt.
Functioneel en strak
Jongere kopers hechten beduidend meer waarde aan het uitzicht: dat mag bij hen vaker strak en modern zijn. Bij het zoeken naar een nieuw keukentoestel werkt deze jongere groep dubbel zo vaak met een vrij specifiek eigenschappenlijstje waaraan dat toestel moet beantwoorden. Functionaliteit en gebruiksgemak geven meestal de doorslag. Denk bij de ovens van Miele onder andere aan gelijktijdige bereidingen, automatische programma’s of bij inductiekookplaten aan flexibele oppervlakken.
Duurzaamheid in al zijn betekenissen
Hoe ouder ze worden, hoe minder mensen beroep doen op de input van familie en vrienden. 24- tot 34-jarigen doen dat zelfs twee keer zo veel als 50-plussers. En waar gebruiksgemak bij alle groepen primeert, krijgt enkel bij de jongere kopers duurzaamheid even veel aandacht. Onder duurzaamheid verstaan zij overigens eerst en vooral een keukentoestel dat lang meegaat; voor elke oudere leeftijdscategorie staat het voor een toestel dat zuinig omspringt met stroom en water. Sommige merken scoren al wat beter op het ene of andere terrein, Miele zet op beide opmerkelijke prestaties neer.
Nog niet helemaal mee, maar wel op weg
Op de vraag of ze bereid zijn om meer te betalen voor een duurzaam keukentoestel scoort de leeftijdsgroep van 35- tot 49-jarigen het hoogst. Onder zij die bevestigend antwoordden, deden de jonger dan 50-jarigen dat vanuit een betrokkenheid met het milieu. De ouder dan 50-jarigen doen dat volgens het onderzoek vooral om op de energiefactuur te besparen.
(On)bekende technologie
Nagenoeg alle ondervraagden zeggen minder op de hoogte te zijn van nieuwe keukentechnologieën. Zo zijn ze ook niet echt vertrouwd met stoomkoken. Onbekend is daar vooralsnog onbemind. Jammer, want combi-stoomovens bieden tal van aantrekkelijke voordelen. Gelukkig groeit bij de 24- tot 49-jarigen wel duidelijk interesse. Tenslotte nog dit: bij de jongere groep scoort een koelkast hoog op de vraag welk toestel het verschil in hun keuken zal maken. Weliswaar – en niet echt verrassend – is dat de vaatwasser. Dat die bij Miele ongezien zuinig omspringt met stroom en water, maakt je keukenbeleving er niet enkel comfortabeler op, maar tegelijk ook duurzamer.