De energiepremie die je huis slim maakt – en die bijna niemand kent

Wist je dat je mogelijk recht hebt op een energiepremie tot 400 euro voor toestellen die je helpen meer eigen stroom te verbruiken? Het mooie is dat je dankzij zo’n toestellen jaar na jaar nog eens honderden euro’s kunt uitsparen.

Dat er premies bestaan voor zonnepanelen en isolatie weet iedereen ondertussen wel. De ‘Premie sturing elektrische warmte‘ van Fluvius is veel minder goed bekend. Onterecht, want het is een interessante aanmoediging om je huis slimmer te maken én minder netstroom te verbruiken zonder een spatje aan comfort in te boeten. Met Niko Home Control lukt dat meteen.

Voor wie is deze energiepremie bedoeld?

De premie is er voor mensen die dit jaar zo’n sturingsapparaat laten installeren door een professional. De uiterste datum van de eindfactuur is 31 december 2022. Zo’n sturingsapparaat is interessant als je zelf stroom produceert (doorgaans via zonnepanelen) én gebruik maakt van elektrische verwarming. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, een warmtepompboiler, een elektrische boiler of accumulatieverwarming.

Zonnepanelen en elektrisch verwarmen

Als je over zonnepanelen, een elektrisch verwarmingsapparaat en een digitale teller beschikt, is het zonder meer aangewezen om zo’n sturingsapparaat te laten installeren. Als je nog niet verwarmt op elektriciteit of nog geen zonnepanelen hebt, kan deze premie je misschien alsnog over de streep trekken om er dringend werk van te maken.

Blijvend voordeel bovenop premie

Met de premie kan je de helft van je factuur voor een slim sturingsapparaat laten terugbetalen, met een maximum van 400 euro. De premie is eenmalig, maar het voordeliger tarief is een blijver. Als je jaar na jaar maximaal je eigen stroom verbruikt, niet alleen voor je verwarmingsapparaten, maar binnenkort wellicht ook voor je elektrische wagen, moet je relatief weinig stroom van het net halen en blijft je stroomrekening zo laag mogelijk dankzij maximaal verbruik van eigen stroom. Mooi meegenomen in tijden van hoge energieprijzen.

Niko Home Control-starterskit

De toekomst is aan de prosumenten met slimme sturing. Niko Home Control is het huisautomatiseringssysteem van Niko waarmee je onder andere je energieverbruik onder controle kunt houden, waardoor het voor deze premie in aanmerking komt. Het systeem is modulair en flexibel, dus je kiest zelf wat het best aan jouw behoeften voldoet. De Niko Home Control starterskit energie is alvast een goed begin. Hij bestaat uit drie slimme stekkers en een draadloze slimme hub, die wordt verbonden met je slimme meter en de omvormer van je zonnepanelen.

Droogkast en elektrische wagen

Wanneer je je warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming op die slimme stekkers aansluit, kun je ze dankzij de Solar Mode in de Niko Home-app automatisch laten inschakelen op elk moment dat je zonne-energie op overschot hebt of wanneer je je verbruik wilt spreiden. Je kunt dat natuurlijk ook doen voor je slimme droogkast of je elektrische wagen.

Het systeem in de praktijk

Maar wat betekent dat concreet? Je wilt natuurlijk ’s avonds warm water, maar in de voormiddag schijnt de zon niet en ’s namiddags wel. Op basis van je instellingen schakelt de Solar Mode je warmtepomp of elektrische boiler automatisch in om zo veel mogelijk van je zonnestroom zelf te gebruiken. Om je verbruik nog beter te spreiden, kun je ook zelf instellen wanneer je toestellen moeten aanspringen en hoelang ze actief moeten blijven.

En wat als de zon niet schijnt?

Of je nu thuis bent of niet, Niko Home Control zorgt ervoor dat je geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd worden wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Schijnt de zon toch onverwacht niet of onvoldoende? Dan haalt Niko Home Control de stroom toch tijdig van het net, zodat je niets aan comfort verliest.

Ontdek meer slimme oplossingen van Niko.