Buitenschrijnwerk: durf te mixen met houten en aluminium ramen

De woning van Tom Van Hoecke en Vanessa Toortelboom lijkt op het eerste gezicht een grondig verbouwde hoeve, maar het is wel degelijk een nieuwbouw in Oud-Vlaamse stijl. Het buitenschrijnwerk bestaat uit een geslaagde mix van houten en aluminium profielen.

“Veel mensen denken dat dit een renovatie is, ook omdat hier vroeger een hoeve stond”, zegt Vanessa. “We wilden wel dat de woning er authentiek uitzag, alsof ze hier altijd al stond. Vandaar dat we onder andere voor afrormosia-deuren hebben gekozen met een verweerde look.” Het perceel is opgedeeld in twee delen, met vooraan een kantoorgedeelte en, een paar meter achter de rooilijn, de gezinswoning met achteraan een spectaculair groot raam dat van de woonkamer uitkijkt op het zwembad.

Buitenschrijnwerk met zonwerend glas

Een groot raam met direct zonlicht, loert oververhitting dan niet om de hoek? Vanessa schudt het hoofd: “Profel Expert David De Cabooter adviseerde ons om hier te kiezen voor hout en zonwerend glas. Het grote raam kunnen we bij goed weer wijd openzetten, wat een zalig effect geeft. En het zonwerend glas doet echt zijn werk. Als de ramen openstaan, wordt de stenen vloer heel warm. Met gesloten ramen blijft de vloer koel.”

Objectief advies

In samenspraak met hun architect kozen Vanessa en Tom voor een mix van buitenschrijnwerk in aluminium (uit de LAGO Strato-reeks) en hout, meer bepaald afrormosia uit de CLASSO-reeks. “We kozen voor hout omdat het een warm materiaal is en goed past bij de stijl van het huis. En zwart aluminium is heel erg in en past overal bij. Het is mooi meegenomen dat Profel alle materialen zelf vervaardigt en dat allemaal in eigen land. Omdat ze hout, aluminium en pvc produceren kunnen ze objectief advies geven over de verschillende materialen.

Made in Belgium

Dat Profel alle materialen eigenhandig in België produceert, was voor Vanessa en Tom een belangrijk argument. “Ja, wij kiezen zo veel mogelijk voor Belgische bedrijven om onze economie te ondersteunen. En als er iets misgaat, ben je ook veel sneller geholpen.”

In het kantoorgedeelte vooraan combineerde het koppel een voordeur in afrormosia, een houten raam en aluminium ramen tot een uniek geheel. “Dat is iets waar voorbijgangers voor stoppen en vragen over stellen”, lacht Vanessa. “Het is een speels accent dat veel mensen aanspreekt.”

Makkelijk schoon te maken

Zelfs over de schoonmaak van de ramen dacht de Profel Expert mee, zo blijkt. “Hij raadde ons aan om aan de voorkant met verdelingen in het glas te werken en geen opgelijmde verdelingen, omdat die eerste nog makkelijker te onderhouden zijn. Handig, want het verkeer in onze straat produceert wel wat stof. Maar door de goede akoestische isolatie horen we de vrachtwagens niet. Het is alsof we op een eiland leven.”

Vlotte installatie

Het koppel is heel tevreden over de correcte prijs, de zorgvuldige planning, de kwaliteit van de materialen en de dienst na verkoop. “De eindprijs was identiek aan de offerte: het is fijn dat het afgesproken budget wordt gerespecteerd. De installatie vond plaats op de afgesproken dag en is heel vlot verlopen. Iets dat we trouwens ook horen van vrienden aan wie we Profel hebben aanbevolen.”

Dienst na verkoop

Een paar maand na de installatie bleek dat de deur niet vlot opende. “De Expert is ter plaatse geweest, heeft de nodige materialen besteld en de herstellingswerken uitgevoerd. Er kan altijd iets foutlopen, maar ik vond het wel knap dat dat zo vlot werd opgelost.”

Profel Expert De Cabooter

Met David De Cabooter staat de derde generatie aan het roer van dit familiebedrijf gespecialiseerd in ramen en deuren. “Tot 22 jaar geleden maakte mijn vader zelf nog ramen en deuren in hout. Toen de vraag naar aluminium en pvc toenam, zijn we overgeschakeld naar Profel. Ook een Belgisch familiebedrijf, dat staat voor kwaliteit en goede nazorg. Wij blijven bewust kleinschalig, zo hou ik de controle en kunnen we alles tot in de puntjes afwerken. Dat geeft mij en de klanten meer gemoedsrust. Dit project is een hele mooie referentie. Vanessa en Tom hadden een uitgesproken mening en durfden aluminum en hout te mixen in een hele mooie combinatie met veel cachet.”

Vind een Profel Expert bij jou in de buurt.