Anders bekeken: vijf manieren om een uniek interieur te creëren

Waarom lijken onze interieurs zo hard op elkaar? Niet moeilijk: we halen inspiratie uit dezelfde (of gelijkaardige) magazines, kicken op dezelfde topdesigners en shoppen bij dezelfde ketens. Op zoek naar iets dat eruit springt en je interieur volstrekt uniek maakt? We zetten enkele ideeën op een rijtje.

De eerste tip verrast wellicht: ga voor antiek. Nee, niet het zware, donkere antiek uit ouderwetse interieurs. Denk eerder aan de bohemienversie ervan. De meubels moeten er niet perfect uitzien maar mogen slijtage vertonen, en een herstelling mag gewoon zichtbaar zijn. Mix daarbij ook op een ontspannen manier stukken uit verschillende periodes. Denk bijvoorbeeld aan: een oude secretaire met daarbij een statige leunstoel, een fiftiessalontafel met een bank in een of andere Louis-stijl en een sleetse jarentwintigfauteuil…

1. Tijdscapsule

    Vind je het moeilijk een stijl te kiezen, waarom geef je dan niet verschillende ruimtes in je huis een andere inrichting? De living krijgt bijvoorbeeld een jarendertiglook, denk art deco en de Poirot-tv-serie. Je badkamer lijkt dan weer uit de belle époque geplukt, en je bureau is ingericht in de early sixties-stijl van de serie Mad Men. Slapen doe je tussen stemmige art nouveaukleuren en -krullen. Elke ruimte wordt zo een apart stijlproject, en in je eigen huis wandel je van de ene periode de andere binnen.

    2. DIY

    Al bij al een prijzige oefening wellicht. Dan is de volgende tip heel wat vriendelijker voor je portemonnee: maak je interieur gewoon zelf. Schaf je een volledige set schrijnwerkersgereedschap aan, zoek instructies op YouTube en ga aan de slag. Begin met wat simpel rechttoe rechtaan buitenmeubilair, en binnen de kortste keren maak je zelf tafels, rekken en zelfs kasten. En voor je het weet, heb je ook je heel eigen keuken en badkamer geïnstalleerd.

    3. Op maat

    Wie aan de andere kant van het financiële spectrum absoluut niet moet letten op de kleintjes, maar anderzijds ook geen tijd en/of zin heeft om zich met de inrichting van zijn woning bezig te houden, kan ook een interieurontwerper aanspreken. Die kan je een interieur ontwerpen met op maat gemaakte meubels, stukken die je nergens anders ziet en ideeën of oplossingen waar je zelf nooit zou zijn opgekomen. Benadruk wel dat je tuk bent op uniek of bijzonder design, zodat je niet eindigt met dezelfde lampen en meubels die je aantreft in doorsnee designinterieurs.

    4. Frida Kahlo 

    En een laatste tip, die niet eens zo duur hoeft te zijn, is: laat kleuren en motieven maar eens flink knallen. Over het algemeen houden we het qua kleuren veilig en gedempt, kiezen we voor sfeervol en stijlvol. Maar dat hoeft niet. Durf. Schuif alle kleuradviezen en -trends en -schema’s aan de kant en ga voor excentriek. Want een interieur waar de kleur vanaf spat verrast. Je kunt gaan voor sfeervolle Mexicaanse Frida Kahlo-kleuren, die nog voor de meeste mensen aanvaardbaar zijn. Maar het mag gerust wat gekker. Het is tenslotte jouw woning.

    5. Britse dandy

    Daarvoor hoef je de inspiratie niet eens zo ver te gaan zoeken. Net over het Kanaal, bijvoorbeeld. De Britten durven zaken te combineren als goudbehang met bloemetjesgordijnen en een oudroze tapijt. En de meubels hebben dan nog eens andere kleuren en motieven die totaal niet bij elkaar passen. Not done in onze ogen, maar het werkt wel op de een of andere manier, en kan zelfs een interieur met een wauweffect opleveren. Waar jij dan als eigenzinnige dandy (m/v/x) in kunt plaatsnemen.