Tips om schoon te maken met respect voor de natuur
Een goede hygiëne in huis is van groot belang. Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat er allemaal in je schoonmaakmiddelen zit? Chemische schoonmaakproducten vervangen door duurzame alternatieven is nochtans helemaal niet zo moeilijk. Dit zijn de tips van Anne Drake, auteur van Ecolifestyle. Aan de slag! en Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken.
De Brasschaatse Anne Drake heeft een missie: haar impact op het milieu verkleinen. Dat doet ze al jaren, stapje voor stapje. En met succes: Anne consumeert nu veel minder en maakt haar eigen schoonheids- en schoonmaakproducten. Want stijlvol en ecologisch gaan volgens haar echt wel samen. Ontdek hier haar handige tips om je woning ecologisch schoon en fris te houden.
Vermijd schoonmaakproducten die hormoonverstorende stoffen bevatten. Die zijn slecht voor het milieu én de mens. Effecten op de gezondheid treden vaak pas later in het leven op. Vooral jonge kinderen zijn hier gevoelig voor.
Natuurlijke producten zijn vaak gezonder, biologisch afbreekbaar en minstens even effectief. Wist je dat huishoudazijn een van de milieuvriendelijkste manieren is om schoon te maken? Let wel: gebruik dit niet bij natuursteen.
Om je vloer uit keramische tegels of natuursteen schoon te maken, vind je hieronder het recept voor vloerzeep op basis van Aleppo-zeep. Natuurlijker en duurzamer kan het niet. Deze ambachtelijke olijfzeep bevat geen palmolie. Bovendien is ze goedkoper en dat is mooi meegenomen.
Aromatische oliën mogen zeker niet ontbreken als je duurzaam wilt schoonmaken. Essentiële oliën zoals eucalyptus, citroen en pepermunt gebruik je niet alleen voor hun heerlijke geur, maar ook voor hun antibacteriële eigenschappen. Rozemarijn werkt dan weer schimmelwerend.
Kalkaanslag op je kranen? Schoonmaakazijn en citroenzuur to the rescue! Het is een stuk minder schadelijk dan een agressieve ontkalker. Tip: laat mandarijnschillen een paar weken trekken in huishoudazijn. Fris en fruitig!
Weg met de chemische luchtverfrissers. Haal heerlijk geurende bloemen en planten in huis die de lucht filteren. Of zet wat vaker de ramen open voor een natuurlijke ventilatie. Een aromadiffuser is een simpele en effectieve manier om allerlei ruimtes in huis fris te laten geuren.
Was je af met een plastic borstel die je om de zoveel tijd vervangt? Kies voor een houten afwasborstel en gebruik natuurlijke sponzen zoals luffa (gedroogde sponscourgette).
Natriumbicarbonaat is een prima ontgeurder. Doe wat natriumbicarbonaat in een kopje en plaats in de koelkast. Bye bye vieze geurtjes. Ook geschikt om snijplanken schoon te schrobben en de oven te reinigen.
Zwarte zeep is een multifunctionele zeep die je kunt gebruiken om vlekken te verwijderen, sneakers te poetsen of natuursteen te reinigen. Verdund met water helpt het bladluis weg te houden en zelfs je hond mag je er mee wassen. Laat je niet afschrikken door de aparte geur van olijven.
Last but not least kunnen sodakristallen ingezet worden bij vele huishoudelijke taken. Los de kristallen op in warm water en gebruik dit als ontvetter, ontkalker, wc-reiniger, ontstopper, enzovoort. Draag beschermhandschoenen om je huid niet uit te drogen.
Recept voor ecologische vloerzeep
Voor 2,5 liter: laat 40 gram geraspte Aleppo-zeep koken met 2,5 liter water. Een minuut laten doorkoken is voldoende. Zet de kookpot daarna een nacht op een koele plaats.
Mix of roer de zeep en schenk over in een fles of bidon. Indien gewenst kun je nog circa 50 druppels etherische olie toevoegen, zoals citroengras of lavendel. Deze vloerzeep kun je gebruiken voor natuursteen en keramische steen.
Doe een scheutje van de vloerzeep in een halve emmer warm water.
Dit recept kun je ook gebruiken als wasmiddel. Geschikt voor al het wasgoed, en in het bijzonder voor delicate stoffen zoals zijde, wol, babykleding, lingerie en linnen. Een bekertje van 200 ml zeep per wasbeurt volstaat.